Hobbytest

Kan kunstig intelligens (AI) hjelpe deg med hobbyen din?

Hobbyutstyr plassert i hvit boks

Ikke bare kan kunstig intelligens (AI) hjelpe deg med å finne ut hvilken hobby som passer for deg, men du kan også få hjelp med å skape hobbyen din av KI!

Er du fascinert av teknologi og kreativ utforsking? Kunstig intelligens (AI) har åpnet nye dører for hobbyentusiaster som deg. Denne spennende verdenen av teknologi tilbyr en unik mulighet for deg å utforske fremtidens muligheter.

Android AI robot som maler et maleri i studio og har maling som hobby
Du trenger ikke å tenke at AI-roboten skal male kunsten for deg, men kunstig intelligens kan hjelpe deg å tenke utenfor boksen!

Slik kan AI hjelpe deg i gang med din nye hobby

For å komme i gang med den nye hobbyen din, må du først fortelle den hva hobbyen din er. Om du ikke har landet på hvilken hobby du liker best, kan du spørre KI om å hjelpe deg.

Her er et par maler på hvordan du kan få hjelp fra AI til å komme i gang:

Jeg er en [aldersgruppe, f.eks. ung voksen nybegynner] som søker en hobby som passer innenfor et [budsjett, f.eks. 350 kr i måneden]. Jeg har [tid til rådighet, f.eks. 3 timer hver helg], og jeg foretrekker [innendørs/utendørs/begge] -aktiviteter. I tillegg har jeg [spesifikt utstyr/verktøy/ferdigheter, f.eks. en symaskin og grunnleggende syferdigheter].

Denne meldingen kan da i praksis se slik ut:

 • Mal eksempel 1: Jeg ser etter en hobby som passer for en ung voksen student. Jeg kan dedikere 6 timer ukentlig og har et budsjett på 350 kroner i måneden. Jeg ønsker at det skal være en innendørsaktivitet. I tillegg har jeg stoffrester i fast bomull og litt jersey liggende, samt en symaskin som jeg har grunnleggende egenskaper til å beherske.
 • Mal eksempel 2: Teknisk kunnskapsrik programvareingeniør her! På hverdager etter jobb har jeg ca. 2 timer ledig og ønsker å finne en hobby som ikke er relatert til skjermer. Budsjettet mitt er rundt 800 kroner i måneden, og jeg elsker praktiske ting. PS: Jeg har et loft fullt av gamle kunstrekvisita.
 • Mal eksempel 3: Jeg er alenemor med to barn, og sjonglerer en 8-til-16-jobb. I helgene kan jeg bruke litt tid på meg selv. Ser etter en beroligende innendørs hobby som ikke vil sprenge banken. Bonuspoeng hvis det er noe jeg av og til kan involvere barna mine i!

Svaret på mal eksempel 1 fra gratisversjonen av ChatGPT, var overraskende utfyllende. Skriv den inn selv og se hva du får! Her ser du litt av hva den kunstige intelligensen skrev:

Det er flott at du ønsker å finne en innendørs hobby som passer for en ung voksen student med et begrenset budsjett. Med tilgang til en symaskin og stoffrester har du allerede en flott start. Her er noen hobbyforslag som du kan vurdere:

Søm og sying: Du kan bruke stoffrestene dine til å lage en rekke kreative prosjekter som putetrekk, vesker, klær eller til og med duker og servietter. Du kan finne gratis syoppskrifter på nettet og tilpasse dem etter dine egne preferanser. Søm er en avslappende og givende hobby som gir deg muligheten til å lage unike gjenstander.


Quilting: Hvis du er interessert i å utforske søm videre, kan du prøve deg på quilting. Dette er en teknikk der du lager vakre og varme tepper ved å sy sammen stoffrester i ulike mønstre. Det er mange gratis quiltemønstre tilgjengelig online.

Her er en sjekkliste å gå gjennom før du spør KI (kunstig intelligens om hjelp

Gammel person med kronisk helsetilstand og tegning på lerret.
Trenger du noen personlige tilpasninger for hobbyen din? Få hjelp til å finne ut hva du kan ha krav på.

Malen kan gi deg en rask start å komme i gang med hobbyen, men den perfekte teksten er en som er tilpasset dine spesifikke behov.

Det er viktig å tenke gjennom noen nøkkelpunkter for å være sikker på at hobbyen du velger passer godt med livet ditt, interessene og hva du har av utstyr. Her er en tilpasset og forenklet liste som kan hjelpe deg på veien:

 • Fysisk og psykisk helse: Tenk på om det er fysiske eller helsemessige forhold som påvirker hobbyvalget ditt. Spør deg selv om det er spesielle typer aktiviteter du foretrekker eller unngår, og om du ønsker en hobby som bidrar til ditt mentale velvære.
 • Budsjett og utstyr: Vurder hvor mye du er villig til å investere i en ny hobby. Tenk også på om du allerede har utstyr eller verktøy som kan brukes.
 • Tilgjengelig tid og tidsintervall: Vurder hvor mye tid du realistisk kan vie til hobbyen. Vil du engasjere deg i denne aktiviteten daglig, ukentlig eller månedlig?
 • Geografisk plassering: Din bosted og lokalklima kan ha stor betydning for valg av hobby, spesielt for utendørsaktiviteter.
 • Plassbegrensninger: Tenk på hvor mye plass du har tilgjengelig hjemme eller i nærheten for hobbyen din. Har du et eget rom eller område som kan dedikeres til din nye interesse?
 • Teknisk tilhørighet: Vurder din komfort med teknologi. Foretrekker du en hobby som er teknologifokusert, eller er du mer tiltrukket av tradisjonelle aktiviteter?
 • Alder og livsstil: Tenk på hvordan din alder og livsstil påvirker hobbyvalget. Dette kan inkludere din fritid, energinivå og interesser.
 • Mål: Hva håper du å oppnå med hobbyen? Er det for avslapning, utfordring, sosialt samvær, eller kanskje til og med for å tjene penger?
 • Tidligere hobbyer: Vurder hvilke tidligere hobbyer du har hatt og likt, og om det er spesifikke ferdigheter eller erfaringer du ønsker å bygge videre på.
 • Innendørs vs. utendørs: Foretrekker du aktiviteter innendørs, utendørs, eller en kombinasjon av begge?
 • Sosiale ønsker: Liker du best aktiviteter som kan gjøres alene, eller foretrekker du de som involverer andre mennesker?
 • Læringsstil og faglige interesser: Tenk på hvordan du lærer best og om det er spesielle fagområder som interesserer deg.
 • Gjør-det-selv-interesser: Er du interessert i matlaging, baking, eller DIY-prosjekter?
 • Risiko- og eventyrkvotient: Er du åpen for hobbyer som innebærer en viss risiko eller spenning?
 • Kulturelle og historiske interesser: Har du spesielle interesser i bestemte kulturer eller historiske perioder?
 • Natur- og miljøhensyn: Er du tiltrukket av aktiviteter som involverer natur eller miljøvern?
 • Sensoriske og kunstneriske preferanser: Har du en preferanse for bestemte kunstformer eller ønsker å stimulere spesifikke sanser?
 • Musikk og fremføringselementer: Er du interessert i musikk eller scenekunst?
 • Språk og litteratur: Er du interessert i å lære nye språk eller utforske litteratur?
 • Dyreengasjement: Ønsker du å involvere kjæledyr i hobbyen din eller engasjere deg i aktiviteter relatert til dyr?
 • Samleobjekter og trender: Er du tiltrukket av å samle bestemerte objekter eller trender.
 • Reisemuligheter: Tenk på om du er villig til å reise for hobbyen, eller om du er interessert i lokale kurs, workshops eller treff som er relatert til hobbyen.

Du trenger ikke å ha svarene på alt du ser over, men de kan fungere som en hjelp til å snevre inn alternativene dine. Det beste med å velge en hobby er at du kan drive med den akkurat når du vil!

Vil du ha en lang liste over hobbyer der ute? DET kan AI hjelpe deg med!

Noen ganger trenger du bare en lengre liste for å finne ut hva slags hobby du har lyst å prøve. Om du ikke liker hobbyene som AI nevner, er det bare til å spørre om flere! Den blir aldri fornærmet og er et uuttømmelig lager med informasjon. Her er noen eksempler på hva du kan be om å få:

 • Gi meg en liste over 80 uvanlige hobbyer.
 • Kan du gi meg en liste over 37 hobbyer som starter med bokstaven «R».
 • Kan du gi meg en liste over 25 hobbyer som var populære på 1970-tallet?
 • Jeg vil gjerne ha en liste over hobbyer som nesten ingen har gjort før.
Menneske-AI-samhandling: Chatte med intelligent virtuell assistent på smarttelefon.
Spør, så får du svar! AI lar seg aldri fornærme når du ikke blir fornøyd med svaret. Så spør på nytt!

Har du funnet hobbyen din? Få hjelp av AI til å komme i gang!

Når du har landet på en hobby som du brenner for, og du er klar til å sette i gang, så finnes det måter du kan bruke den kunstige intelligensen til å hjelpe deg videre. Vi tar en nærmere titt på spørsmålene som er lurt å stille:

Jeg vil lære om å komme i gang med [utvalgt hobby] . Kan du gi meg en oversikt som dekker det viktigste for nybegynnere, anbefalt verktøy/utstyr, tidsbruk og eventuelle viktige ting jeg bør vite? Er det i tillegg gode nettressurser eller forum relatert til denne hobbyen?

Denne meldingen kan da i praksis se slik ut:

 • Mal eksempel 1: Jeg ønsker å lære om å begynne med digital fotografering. Kan du gi meg en oversikt, som dekker viktige ting for nybegynnere, anbefalte kameraer/objektiver, tidsforpliktelse og eventuelle viktige nyanser eller tips? Er det i tillegg bemerkelsesverdige nettressurser eller fellesskap relatert til digital fotografering?
 • Mal eksempel 2: Jeg er fascinert av keramikk og leire. Kan du gi meg en oversikt, detaljer av det grunnleggende jeg trenger for å komme i gang, verktøy du trenger til keramikk, den vanlige tiden som trengs for å lage noe og eventuelle viktige teknikker jeg bør kjenne til? Kan du også henvise meg til viktige nettressurser eller forum som handler om keramikk?
 • Mal eksempel 3: Jeg vurderer å begynne med en kampsport for å lære kondisjon og selvforsvar. Siden jeg ikke har noen tidligere erfaring og best liker noe som ikke er for fysisk krevende til å begynne med, hvilken kampsport vil du anbefale? Kan du også gi en kort oversikt, si hva slags antrekk eller utstyr jeg trenger, og hvor jeg kan møte andre på nettet som driver med det samme?
 • Mal eksempel 4: Jeg har alltid likt å bake. Jeg har ikke så stort kjøkken, men har det meste av bakeboller og utstyr. Jeg vil gjerne ha litt veiledning om hvordan jeg kan begynne å bake mer profesjonelt. Hva er de grunnleggende teknikkene, og trenger jeg annet utstyr? Er det også noen forum eller kurs du vil anbefale for å lære og komme i kontakt med andre bakere?

Hvilken hobby passer for deg? Ta testen og se!

Hobby for voksne – 10 tips til hobbyer du bør sjekke ut!

Test av klinkekulebane i tre -Timevis med moro!