Hobbytest

De beste saksene for hobby: Vi tester kjøkkensaks, papirsaks og skreddersaks

Bilde av fire ulike sakser i ulike kategorier som kårer beste saks

Inneholder annonsørlenker

Ser du etter en skreddersaks som kan klippe i alle stoff helt uten rift? Trenger du en kjøkkensaks som kan brukes til all slags kjøtt? Må du ha en papirsaks som klipper gjennom de ekstra tykke papirarkene også? Vi tar en nærmere titt på beste saks for hobby, og tar også turen innom hvilken universalsaks som anbefales.

Vi ser nærmere på beste saks til hobbyer. Ved å ta en nærmere titt på beste kjøkkensaks vil du kunne vurdere hvilken du vil foretrekke i matlagingen din. Når vi ser på beste papirsaks vil du finne ut hvem papirsaks som vil fungere best for deres utklipp. Vi har også testet flere stoffsakser for å finne ut hvem saks som klipper best i bomull, jersey og jaquard. En vanlig håndsaks skal også undersøkes, for den skal være universell og kunne klippe det nødvendigste – akkurat når du trenger den.

Etter en grundig evaluering av de ulike, har vi dannet oss et bilde av kvaliteten, bruksområdene og hvordan de best kan brukes. Selv om hver saks har sin unike sjarm, er det noen som skiller seg ut ekstra ut med enestående ergonomi og en imponerende evne til å levere det beste resultatet innenfor sitt spesifikke bruksområde.

Hvilken saks ble best i test?

Test av beste saks: Best i test

Her er den oppdaterte listen over de saksene som ble med i testen vår. Nedenfor finner du et kort sammendrag av resultatet i vår test av sakser. For en mer detaljert gjennomgang av hver enkelt saks kan du finne utfyllende informasjon lenger ned i artikkelen.

Lenkene i dette sammendraget vil føre deg videre til en av våre partnere som har produktet tilgjengelig og tilbyr det til den mest fordelaktige prisen.

 1. BESTE UNIVERSALSAKS – Fiskars Softtouch Universalsaks
 2. BESTE PAPIRSAKS – Dahle Titan
 3. BESTE SKREDDERSAKS – Sewline Skreddersaks
 4. BESTE KJØKKENSAKS – Fiskars Classic kjøkkensaks

Slik vurderer vi produktene: I vår evaluering av diverse produkter på Hobbytest, legger vi vekt på å undersøke dem under reelle forhold. Når det av ulike grunner ikke lar seg gjøre å prøve produktene direkte, baserer vi vår bedømmelse på en rekke forskjellige faktorer.
Blant disse faktorene er prisen på produktet, dets tekniske spesifikasjoner, tilbakemeldinger fra kunder, anmeldelser av forhandleren, hvor lenge produktet er garantert å vare, designet, samt resultater fra uavhengige tester.

Det er viktig for oss å påpeke at ikke alle produktene vi omtaler er blitt testet personlig av vårt team. De produktene vi velger å inkludere i våre omtaler, er nøye utvalgt fra nettbutikker som deltar i affiliate-programmer, og vi mottar en liten kommisjon for hvert salg som genereres.

Vurderingene og rangeringene i våre tester reflekterer vår redaksjons og våre skribenters egne meninger og erfaringer med produktene, og er ment å gi deg som leser en pålitelig guide til de beste valgene innenfor forskjellige hobbykategorier.

1. Beste universalsaks: Fiskars Softtouch 26 cm

 • Aldri kjent på bedre kvalitet

  Fiskars universalsaks beste saks
  • Hånd: Passer venstre- og høyrehendte
  • Materiale: Rustfritt stål
  • Håndtak: Ergonomisk, gummi
  • Lengde: 26 cm lang
  • Bruksområder: papir, stoff og papp
  • Ekstra funksjoner: Sikkerhetsknapp som hindrer at saksen åpner seg
  • Tåler oppvaskmaskin: Ja
  • Produsent: Fiskars

Fiskars Softtouch universalsaks er en saks mange sverger til. Og det med god grunn! I vår test avdekket vi at den er veldig allsidig og passer til både venstre- og høyrdehendte. Og spesielt god er den til å klippe nøyaktig både papir og stoff.

Disse materialene klipper den best

Den er spesielt godt egnet for å klippe i stoff mens det ligger på en bordflate, takket være en fjærmekanisme som gjør at du blir mindre sliten i hendene. Vanlige sakser blir fote seige over tid, og grepet av rust. Selv om jeg ikke har hatt saksen så lenge, merker jeg at kvaliteten er god, noe som kjennetegner produsenten Fiskars. Jeg anbefaler denne saksen til bruk for enkel klipping av papir, stoffklipping og til å åpne opp de ulike materialene som er rundt pakker og pappesker som kommer i posten.

Det er helt problemfritt å bruke saksen til å klippe i materialer som bomull, filt, papp og papir.

Låsesperren gir trygghet

Låsesperren på Fiskars Softtouch universalsaks er en sikkerhetsfunksjon som er viktig for både oppbevaring og bruk. Med denne mekanismen kan du låse saksen i en lukket posisjon, noe som gjør den trygt å bruke rundt små barn.

Når de skarpe sakseblader holdes sikkert sammen med låsen, kan du være sikker på at risikoen for at noen blir skadet når den ikke er i bruk, er sterkt redusert. Denne funksjonen er også nyttig for å forhindre at den åpner seg mens den ligger i en skuff på kjøkkenet. Låsesperren er ekstra praktisk for familier med små barn eller i miljøer der fokus på sikkerhet ekstra viktig.

Ergonomisk håndtak for god brukerkomfort

Ergonomi er avgjørende for sakser og verktøy som du bruker ofte. Fiskars Softtouch universalsaks har et håndtak som er formet for å maksimere komforten i grepet ditt, og minimere belastningen. Det ergonomiske håndtaket er laget med en myk ‘softtouch’ overflate som gir et behagelig grep og reduserer trykket på fingre og håndflaten.

Dette gjør at du kan bruke saksen lenger tid av gangen uten at det blir ubehagelig i håndflaten. Om du jobber med håndarbeid som gjentas ofte, som å klippe stoffer eller papir, vil det ergonomiske håndtaket hjelpe med å forebygge belastningsskader. Det gir deg også bedre kontroll og presisjon under klippingen, noe som sørger for ekstra fine detaljer.

Kort oppsummert

Fiskars Softtouch universalsaks er et trygt valg når du trenger en saks som kan klippe gjennom det meste. Den er også god å holde i hånden, og kan brukes av både høyre- og venstrehendte.

Den er ekstra god til å klippe i papp og stoff, og presisjonen blir ekstra god på grunn av den gode utformingen på saksen. At bladene er i rustfritt stål er også en god bonus.

 • Tips: Vil du bli kjent med en gøy aktivitet du kan gjøre med barna? Ta en titt på 7 ting du kan lage av leire!

Fordeler

 • Fjærmekanisme ved åpning
 • Justerbar skrue for spenning
 • Ergonomisk softtouch design
 • Låsesperre for trygg oppbevaring
 • Passer både venstre- og høyrehendte

Ulemper

 • Passer best til stoff og papp/papir
 • Størrelsen kan være for stor for barn
ButikkPrisKjøp
299 kr

299 kr

Se tilbud

2. Beste papirsaks: Dahle Titan 20 cm

 • Anbefaler papirsaksen til alle

  Dahle beste papirsaks i titan sort og blå
  • Hånd: Passer høyrehendte
  • Materiale: Titanbelagt blad i rustfritt stål
  • Håndtak: Ergonomisk, slitesterk polypropylen
  • Lengde: 20 cm lang
  • Bruksområder: papir, papp
  • Tåler oppvaskmaskin: Nei
  • Produsent: Dahle

Dahle Titan papirsaks representerer tysk ingeniørkunst på sitt beste på grunn av kvaliteten og stødigheten. Denne saksen skiller seg ut med sine titanbelagte blad i rustfritt stål, som gir den en lang levetid og skarphet som varer.

Saksebladene klebrer seg ikke til lim og teip

Når jeg testet saksen for første gang, valgte jeg å klippe i et materiale som hadde teip på seg. Og det som overrasket meg var at klisteret i teipen ikke hang igjen på saksen. Det forsto jeg raskt at skyldtes den belagte nonstick-overflaten på saksebladene.

Belegget gir saksebladene til Dahle Titan en glatt finish som gjør at lim og teip ikke fester seg til saksen. Så om du bruker saksen til etiketter, teip eller klissete papir, vil ikke restene av limet sette seg fast. Det gjør det enkelt å holde saksen ren over lang tid.

Spesialbehandlet stål gir lang holdbarhet

Rustfriheten til Dahle Titan papirsaks skyldes at produsenten bruker herdet spesialstål, med en Rockwell-hardhet på 54. Det tilsier at stålet inneholder en høy grad av hardhet. Stålet er ikke bare motstandsdyktig mot korrosjon, noe som er viktig hvis den oppbevares i fuktige miljøer, men den vil også bevare skjærekapasiteten over lengre tid.

At den er rustfri forlenger også levetiden til papirsaksen, sørger for god kvalitet på klippingen, og beskytter saksen fra å bli ødelagt.

Papirhobbyer du vil elske å bruke saksen til

Med det titanbelagte, rustfrie stålet er denne saksen perfekt til å klippe i papir og papp. Om du liker å drive med scrapbooking, er den ekstra god å ha. Den er perfekt å bruke til presisjonsarbeid!

I tillegg til scrapbooking, er det mange andre papirhobbyer der en kvalitetssaks som Dahle Titan kan være nyttig:

 • Kortlaging: Å designe og lage personlige gratulasjonskort for alle anledninger.
 • Origami: Den japanske kunsten å brette papir til figurative og abstrakte former.
 • Decoupage: En dekorativ teknikk der papirklipp limes over gjenstander for å skape et kunstnerisk lag.
 • Papirquilling: Å rulle, forme og lime papirstrimler for å skape dekorative figurer.
 • Kollasj (Collage): Å kombinere papirklipp og andre medier for å lage et kunstverk.
 • Papirskjæring: En kunstform hvor detaljerte design klippes ut av ett enkelt papirark, som for eksempel snøfnugg-figurer, silhuetter og intrikate mønstre.
 • Kirigami: Ligner på origami, men her skal du også klippe papiret for å skape mer komplekse tredimensjonale design.
 • Papir Mâché: Bruk av papirstrimler dyppet i lim for å forme skulpturer eller dekorative gjenstander.

Kort oppsummert

Generelt sett gir Dahle Titan papirsaks en kombinasjon av holdbarhet, komfort og presisjon, noe som gjør den til en perfekt saks for du som liker å drive med ulike hobbyer hvor papir er involvert.

Kvaliteten på saksebladene og det ergonomiske grepet gjør den til en favoritt, og den er en papirsakt som er veldig allsidig og brukervennlig tross at den bare kan brukes med høyre hånd​​​​.

 • Tips: Sjekk gjerne ut testen vi gjennomførte for å finne beste tusj på markedet. Her kan du se den fullstendige testen av Copic Marker!

Fordeler

 • Titanbelagte sakseblad
 • Non-stick overflate
 • Ergonomisk utforming til hånden
 • Slitesterkt materiale
 • Rustfri

Ulemper

 • Passer kun høyrehendte
 • Kan være for liten for noen
ButikkPrisKjøp
159 kr

159 kr

Se tilbud

3. Beste skreddersaks: Sewline 21 cm

 • Stoffsaksen som klipper gjennom alt

  Sewline beste stoffsaks rosa
  • Hånd: Høyre- og venstre
  • Materiale: Rustfritt stål
  • Håndtak: Godt grep med sommerfugldesign
  • Lengde: 21 cm (finnes også i 13,5 cm)
  • Bruksområder: Bomull, jersey, cord, jaquard, ribb m.fl.
  • Ekstra funksjoner: Tverrsidig mykt grep som gir god skjærekontroll
  • Produsent: Sewline

Sewline skreddersaks på 21 cm er kjent for sin presisjon og kvalitet. Det gjør at denne skreddersaken passer perfekt til ulike sy- og quilteprosjekt. De skarpe saksebladene er godt egnet for å kutte gjennom en rekke stofftyper. Den kan enkelt klippe gjennom alt fra lette silkestoffer til tykkere materialer som denim eller jaquard-stoff.

Mykt, japansk sommerfugl-design

Det myke sommerfugl-håndtaket på Sewline Skreddersaks er designet med tanke på både estetikk og ergonomi. Det tilbyr et grep som passer godt i både høyre og venstrehendtes hender. Når du klipper i stoffet føles det som at stoffet bare glir jevnt gjennom.

I realiteten er det det skarpe stålet i stoffsaksen som gir den jevne skjæreopplevelsen. Mykheten i håndtaket gjør at saksen kjennes lett å klippe med. Det unike sommerfugldesignet er ikke bare visuelt nydelig, men du vil også kjenne at fingrene enkelt finnes sin plass i grepet. Det gir en deg en naturlig håndstilling ved bruk av saksen.

Beskyttelse til saksebladene

Saksebladbeskyttelsen som følger med Sewline skreddersaks er et viktig tilbehør som beskytter saksens levetid og ytelse. Dette etuiet er spesielt designet for å passe sikkert rundt bladene, og beskytter dem mot skader når saksen ikke er i bruk. Det hindrer også risikoen for at skarpe kanter skader andre materialer eller verktøy som den oppbevares sammen med.

I tillegg er beskyttelsesetuiet en sikkerhetsfunksjon for å forhindre skader når man søker i en syveske eller skuff. Det sikrer at bladene forblir skarpe og klare for neste prosjekt, og at de ikke samler støv eller smuss som kan sløve kanten.

Perfekt for deg som elsker søm

Sewline Skreddersaks er perfekt for deg som elsker å være kreativ ved å bruke stoffer i ulike materialer. Den passer ypperlig til skreddersøm og quilting, hvor det er ekstra viktig å være nøye med klippingen.

Her er noen av de mange syprosjektene du kan få god bruk for en skreddersaks som Sewline:

 • Sy kjoler og reparer klær du har: Utfør reparasjoner av endene på dongeribukser, eller sy dine helt egne klær.
 • Quilting: Klipping av presise stoffstykker for å lage lappetepper.
 • Tilpasning og endringer: Tilpass klær for bedre passform, og klipp dem til med stoffsaksen.
 • Håndarbeid og broderi: Forberede og klipp til stoff til å utføre detaljarbeid.
 • Interiørdesign: Lag hjemmetekstiler som gardiner, putetrekk og duker.
 • Tøydukker og myke leker: Klipp stoff og tråder for å sy leker til barn og barnebarn.
 • Håndvesker og tilbehør: Lag helt unike vesker og skjerf som ingen andre har.
 • Kostymer: Design og sy kostymer for teater eller Halloween.

Fordeler

 • Mykt sommerfuglformet håndtak
 • Beskyttelsesetui for saksebladene
 • Alloy stålblader
 • Japansk håndverk med kvalitetsgaranti
 • Størrelsen gir god kontroll og allsidighet
 • Trygg og solid merkevare
 • Presise klipp til detaljerte syprosjekt

Ulemper

 • Blir dyr om du ikke bruker den så mye
 • Ikke egnet for andre materialer enn stoff
ButikkPrisKjøp
569 kr

569 kr

Se tilbud

4. Beste kjøkkensaks: Fiskars Classic 18 cm

 • Kjøkkensaksen overrasker

  Fiskars Classic beste kjøkkensaks standard oransj
  • Hånd: Høyrehendt
  • Materiale: Rustfritt stål
  • Håndtak: Plasthåndtak tilpasset hånden
  • Lengde: 18 cm
  • Bruksområder: Mat og urter
  • Ekstra funksjoner: Spenningen kan justeres
  • Tåler oppvaskmaskin: Ja
  • Produsent: Fiskars

Fiskars Classic kjøkkensaks på 18 cm er laget av rustfritt stål med en hardhetsgrad på HRC 57, noe som indikerer god holdbarhet og styrke. Den er designet for å klippe mat, urter og åpne emballasje, og de taggete bladene holder materialet på plass, noe som gjør den ideell for disse oppgavene.

Beste bruksområder for Fiskars kjøkkensaks

Kjøkkensaksen fra Fiskars er et uunnværlig verktøy for å håndtere en rekke matvarer, spesielt kjøtt. Den er ideell for å klippe alt fra rå kylling og annet fjærkre til å forme kjøttstykker til perfekte porsjoner. Med dens sterke, taggete blader er det enkelt å klippe gjennom seige kjøttfibre og ledd, noe som gjør den perfekt for å forberede kyllingvinger, klippe ribbe i mindre stykker, eller til og med dele en hel kylling. I tillegg er saksen fantastisk for å klippe urter direkte over gryter og panner for å tilføre frisk smak til retter. Den kommer også godt med når du skal åpne vanskelige matemballasjer, redusere sprelling med plastfolie, eller klippe bakepapir til riktig størrelse.

Matlagingsprosessen forenkles

Under matlagingsprosessen er kjøkkensaksen et praktisk verktøy for å klippe bacon i små biter for å tilføre ekstra smak til omeletter, supper eller salater. Den er også nyttig for å klippe grønnsaker som vårløk eller spinat direkte i gryten, noe som sparer tid og oppvask.

For du som elsker sjømat vil saksen være et verktøy til å hjelpe deg med å klippe gjennom skallet på skalldyr. Når det kommer til grillmat, kan kjøkkensaksen brukes til å klippe og forme kjøtt til grillspyd eller til å fjerne overflødig fett fra kjøttstykker. Kjøkkensaksen er med andre ord et multifunksjonelt verktøy som gjør matlagingen mer effektiv og behagelig, og den er et must i ethvert kjøkken for å lage alt fra hverdagsretter til festmåltider.

Fiskars Classic kjøkkensaks gjør matlagingen enkel og behagelig. Klipp opp kjøtt i strimler, bacon i terninger eller vårløk i biter – rett i stekepanna.

Solid kvalitet fra Fiskars

Kvaliteten på kjøkkensaksen er det ingenting å si noe på. Kvaliteten er høy og den vil bli et robust og uunværlig verktøy på kjøkkenet. Den sterke konstruksjonen sørger for at saksen holder seg skarp og funksjonell over lengre tid, selv når du bruker den regelmessig.

Kort oppsummert

Fiskars Classic kjøkkensaks 18 cm er et høykvalitets, allsidig og brukervennlig kjøkkenredskap. Styrken ligger i Fiskars upåklagelige kvalitet, den gode brukervennligheten og allsidigheten.

Om du aldri før har tatt i bruk kjøkkensaks, så kan jeg nevne at du aldri kommer til å klare deg uten etter du har testet denne selv. Selv om denne utformingen favoriserer høyrehendte brukere, vil den likevel stå oppført som en favoritt hos oss.

Kort fortalt er dette valget solid og trygt.

Fordeler

 • Brukervennlig og gjenkjennelig
 • Lett å rengjøre
 • Allsidig til all slags mat
 • Komfortabelt grep
 • Solid og robust
 • Trygg merkevare

Ulemper

 • Kan ikke brukes av venstrehendte
 • Taggete knivblader kan være uvant i starten
ButikkPrisKjøp
289 kr

289 kr

Se tilbud

Saks: Nyttig å vite

Før du skal kjøpe en saks, er det greit å vite litt mer om hva du skal se etter. Her er det noen av kriteriene vi mener du bør være bevisst før du velger ut saksen til ditt formål:

ikon for bruksområder for saks

Bruksområde: Det er viktig å tenke over hva du primært vil bruke saksen til. Om du ser etter en kjøkkensaks, bør den være robust nok til å håndtere en rekke matvarer, fra tynne urter til tykkere kjøttstykker. For håndarbeid eller kontorbruk bør du se etter en saks som har kvalitet på saksebladene og har en behagelig passform som gjør at du kan bruke den over lengre perioder av gangen uten ubehag.

Størrelse: Størrelsen på saksen bør reflektere dens bruksområde. En større saks på rundt 18 cm, er ideell for kjøkken eller klipping av papir da den gir god kontroll og er sterk nok til å håndtere ulike materialer. En mindre saks kan være mer passende for presisjonsarbeid som klipping i stoffer eller for barn.

ikon for størrelse på saksen
ikon for brukervennlighet av saks

Brukervennlighet: En god saks skal være enkel og komfortabel å bruke. Sørg for at håndtaket er ergonomisk utformet, spesielt hvis du planlegger å bruke saksen ofte eller over lengre perioder. Om det er en kjøkkensaks bør du sjekke at saksen er lett å rengjøre, og helst bør den tåle å gå i oppvaskmaskin.

Allsidighet: En allsidig saks kan spare deg for både tid og plass. Med en saks som kan brukes til flere formål; som å åpne emballasje, klippe i papp og plast eller til og med enkle håndarbeidsoppgaver – så trenger du kanskje ikke andre sakser. Sørg for at bladene er av høy kvalitet og at saksen har justerbar spenning slik at den kan håndtere ulike materialer effektivt.

ikon for allsidighet for hobbytest

3 enkle oppskrifter på bordpynt og DIY-prosjekt

DIY t-skjorte med trykk – Lag hjemmelaget gave med barna

Selvlysende egg! Gøyal påskeaktivitet for barn