Hobbytest

Kom i gang med å hekle

Hekle garn i en kurv med hekleutstyr

Ulike hekleoppskrifter for nybegynneren

Hekling er en kunstform som har eksistert i århundrer, en praktisk og givende hobby som kan transformere et enkelt garnnøste til et vakkert, håndlaget produkt. Det er ikke bare en fantastisk måte å tilbringe fritiden på; hekling kan også redusere stress, forbedre finmotorikken og gi en dyp følelse av tilfredsstillelse når du fullfører et prosjekt.

Damehender som holder på heklenål og hekler et hvitt pledd
En god start på heklingen er å begynne med noe enkelt som ikke tar motet fra deg, som dette teppet.

Hekling for nybegynnere – dette trenger du

Før du begynner, trenger du noen grunnleggende verktøy: heklenåler, saks, målebånd, garnnøster og en garnnål. Heklenåler kommer i ulike størrelser; en større nål gir større masker og et løsere stoff, mens en mindre nål gir mindre masker og et tettere stoff. Garnvalget avhenger av ditt prosjekt; bomullsgarn er flott for kjøkkenkluter, mens mykere garn er bedre for skjerf og luer.

crochet hook and yellow wool on table
En karakteristisk heklenål har en krok på enden til å dra med seg tråden gjennom. Disse finnes i mange størrelser og lengder.

Heklenål og garn på plass – hva nå?

Det første steget i hekling er å lage en løkke og deretter en rekke luftmasker, som fungerer som grunnlaget for ditt arbeid. Deretter lærer du fastmasker, som er de mest grunnleggende byggesteinene i hekling.

Å holde heklenålen kan sammenlignes med å holde en penn, mens garnet vanligvis holdes og styres av den andre hånden.

Det finnes også mange flotte YouTube-videoer med instruksjoner på hvordan du holder heklenålen riktig.

Første enkle prosjekt: Hekle gryteklut

Rosa grytekluter heklet på hvit bakgrunn
Så enkelt, men vakkert kan det gjøres. Heklede grytekluter er et nyttig kjøkkenprodukt.

En gryteklut er et perfekt første prosjekt fordi det gir deg mulighet til å øve på grunnleggende masker og teknikker uten å ta på seg for komplekse former eller mønstre.

Å hekle grytekluter gir en utmerket mulighet for å eksperimentere med forskjellige farger, mønstre og teksturer, samtidig som du utvikler dine hekleferdigheter. Før vi kommer til hekleoppskrift på gryteklut, så ser vi på materialer og mønster.

Her finner du forresten en gratis hekleoppskrifter på gryteklut og andre enkle ting å hekle.

Garn og mønster til gryteklut

Når du velger garn til grytekluter, er det viktig å vurdere varmebestandighet og holdbarhet. Bomullsgarn er ideelt ettersom det tåler høy varme og kan vaskes lett. Unngå syntetiske fibre, da de kan smelte ved kontakt med varme.

For nybegynnere er det lurt å starte med et enkelt firkantet design, som lar deg fokusere på å perfeksjonere dine masker og teknikk. Etter hvert som du blir mer komfortabel, kan du utforske forskjellige former, som sirkler eller hjerteformede grytekluter, eller legge til kreative designelementer som striper, bobler eller bølgemønstre.

Oppskrift på enkel gryteklut:

 • Lag 30 luftmasker for å danne grunnlaget for grytekluten.
 • Vend arbeidet, og start andre rad med en luftmaske for å heve raden.
 • Hekle fastmasker i hver av de neste maskene til slutten av raden.
 • Gjenta for omtrent 30 rader, eller til grytekluten er kvadratisk.
 • Klipp av garnet, trekk det gjennom den siste løkken, og fest godt.
To par heklede grytekluter med avansert teknikk i fargen rød og blå ligger på et bord med trehvit farge.
Ulike teknikker gir ulikt resultat på gryteklutene.

Ulike teknikker for å hekle gryteklut

 • Luftmasker: Dette er grunnlaget for prosjektet ditt. Husk å telle maskene nøye for å sikre at grytekluten din blir jevn og symmetrisk.
 • Fastmasker: Disse gir en tett og slitesterk tekstur, ideell for kjøkkenbruk.
 • Staver: Ved å introdusere stavmasker kan du skape en mer åpen og dekorativ tekstur, men vær oppmerksom på at de ikke vil gi like mye varmebeskyttelse som fastmasker.
 • Hekle kanting: En kanting kan legge til en fin finish og forhindre at kanten på grytekluten strekker seg ut. Med denne teknikken kan du få fin kant på hekling.

Sikkerheten først – sjekk at gryteklutene er tykke nok

Siden grytekluter brukes til å håndtere varme gjenstander, er det viktig å sørge for at de er tykke nok til å beskytte mot varmen. Ikke kompromiss på tykkelsen for estetikkens skyld; sikkerheten er alltid førsteprioritet.

Første hekleprosjekt som nybegynner er fullført!

Etter at du er ferdig med heklingen, er det viktig å feste trådene ordentlig. Dette vil sikre at grytekluten din holder seg sammen, selv etter mange vask.

Ved å hekle dine egne grytekluter, får du ikke bare verdifull øvelse i hekling, men du ender også opp med noe som er både personlig og nyttig. En håndlaget gryteklut er et godt nytteprodukt for ethvert kjøkken, og passer perfekt som gave eller eget bruk.

Slik lykkes du med ditt første hekleprosjekt

 • Hekle alltid to lag eller bruk et tykt garn for å sikre at grytekluten er funksjonell og gir tilstrekkelig beskyttelse mot varme.
 • Husk å lage en løkke på en av hjørnene av grytekluten, slik at den kan henges opp når den ikke er i bruk.
 • Vurder å bruke kontrastfarger eller en annen farge på kantingen for å tilføre et lekent element.
Et heklet pledd som ligger over en sofastol
Når du er klar for det så kan du sette i gang med et større prosjekt som å hekle et pledd å bruke i godstolen.

Klar-ferdig – begynn å hekle!

Når du har lært deg grunnlaget, kan du utforske mer komplekse masker som staver og halvstaver. Med en av de teknikkene kan du skape tekstur og volum i prosjektene dine.

Det finnes mange gode ressurser for å lære å hekle. Video-instruksjoner på nett, bøker og nettsteder tilbyr både kurs og undervisning. YouTube er spesielt nyttig for visuelle læring og trinn-for-trinn-instruksjoner.

Lykke til og kos deg med heklingen!