Kom i gang med strikking: Den varme hobbyen

Senior woman knitting for hobby at home

Inneholder annonselenker

Strikking er en hobby som kan føles både beroligende og givende. Fra det øyeblikket du lærer å kaste på din første maske til den stolte ferdigstillelsen av din første strikkegenser, er det en reise av kreativ utfoldelse og personlig vekst. Hvis du er ny til denne eldgamle kunsten, frykt ikke. I denne veiledningen vil vi guide deg gjennom hvordan du kan komme i gang med strikking, og hvor du kan finne gratis strikkeoppskrifter for å utvikle dine ferdigheter.

Strikkeboks fylt med tilbehør du trenger til strikking.
Å samle alt tilbehør til strikking i en veske eller boks gjør det enkelt å holde orden.

Det viktigste du trenger av strikkeutstyr

Før du dykker ned i verdenen fylt med garnnøster og pinner, trenger du et strikkesett med det nødvendigste utstyret. En god start er å investere i en strikkepakke som inneholder alt du trenger for å begynne. Disse pakkene kommer ofte med instruksjoner og noen ganger gratis strikkeoppskrifter for nybegynnere.

Strikkepakken inneholder som oftest:

  • Pinner: Et sett med strikkepinner, vanligvis i en størrelse som er egnet for nybegynnere, slik som 4 mm til 6 mm, som er store nok til å håndtere komfortabelt og små nok til å lage tette masker.
  • Garn: Noen nøster med garn av god kvalitet som er lett å jobbe med. Garnet er ofte i en tykkelse som passer med pinnene og er ikke for glatt, så det er lettere å holde på for nybegynnere.
  • Oppskrifter: Enkelte og tydelige oppskrifter som er spesielt utformet for nybegynnere, ofte for enkle prosjekter som skjerf, grytekluter eller enkle luer.
  • Instruksjonsbok: En grunnleggende veiledning til strikking som forklarer ulike teknikker og termer, inkludert hvordan man legger opp masker, strikker rett og vrang, og hvordan man feller av.
  • Tilbehør: Nyttige verktøy som maske-markører, en synål for å feste trådender, og kanskje en maskeholder.
  • Målebånd: For å måle strikkefastheten og størrelsen på prosjektet ditt.
  • Prøvelapp: Noen ganger kan det også følge med en prøvelapp for å øve seg på strikkefasthet.
  • Ekstra ressurser: Noen pakker kan også inkludere tilgang til online ressurser, som instruksjonsvideoer eller støttefora for nybegynnere.

Den perfekte nybegynnerpakken vil ha alt du trenger for å fullføre et lite prosjekt og gi deg de grunnleggende ferdighetene du trenger for å gjennomføre ditt første prosjekt.

Her finner du en gratis strikkeoppskrift med strikkepakke fra Ritohobby som har et stort utvalg av strikkepakker. Både enkle strikkeoppskrifter, og litt mer avanserte.

Forstå basis strikketeknikker

Når du har utstyret klart, er det tid for å lære seg de grunnleggende teknikkene. Det er to hovedmasker i strikking – rett og vrang. Disse to maskene er byggesteinene i de fleste strikkeprosjekter. Det kan være nyttig å se instruksjonsvideoer eller å melde seg på et kurs for å få en bedre forståelse av hvordan du skal strikke riktig.

Bena til en kvinne som går i vinduskarmen med strikkede sokker på bena. Kun nederste del av bena som er avbildet-
Både barn og voksne setter stor pris på et par hjemmestrikkede sokker.

Lær deg forkortelsene som brukes innen strikking

Når du skal sette i gang med strikking og er helt grønn til å begynne med, vil du møte på flere forkortelser som kan virke som et helt eget språk. Dette er for å forenkle og standardisere oppskriftene, selv om det ikke finnes en universell praksis for disse uttrykkene. Her er noen av de vanligste forkortelsene og hva de betyr, men husk at konteksten alltid er viktigst når det gjelder å tolke dem:

  • arb – Dette refererer til «arbeidet», som betyr det strikkeprosjektet du holder på med for øyeblikket.
  • beg – Dette markerer «begynnelsen» eller startpunktet for et spesifikt segment eller mønster i oppskriften.
  • bærestk – «Bærestykket», en viktig del av plagget, ofte brukt i forbindelse med gensere, hvor det refererer til partiet rundt skuldrene og halsen.
  • forts – «Fortsett», en oppfordring til å holde strikkeprosessen i gang etter de angitte instruksjonene.
  • g – Enhet for vekt, «gram», som gir en indikasjon på hvor mye garn du trenger.
  • ggr – «Ganger», brukes for å betegne repetisjonen av et bestemt mønster eller antall masker.
  • glattstr – «Glattstrikk», et grunnleggende strikkemønster der man strikker rette masker på retten og vrange masker på vrangen.
  • L – Størrelsesbetegnelse for «Large», som betyr stor.
  • M – Størrelsesbetegnelse for «Medium», som angir middels størrelse.
  • m – Står for «maske», den grunnleggende enheten av strikking.
  • omgang – En komplett serie av masker som utgjør en sirkel eller en rad i strikkingen.
  • p – «Pinne», det verktøyet du bruker for å strikke maskene.
  • r – Enkel og grei, dette betyr «rett» maske, som er en av de to grunnleggende strikketeknikkene.
  • rundp – «Rundpinne», en type strikkepinne som brukes for å strikke i runder, ideell for sømløse prosjekter som hatter og gensere.
  • S – Står for «Small», den minste standard størrelsen i mønsterinstruksjoner.
  • sm – «Sammen», brukes når to eller flere masker skal strikkes sammen.
  • str – Ganske enkelt «strikk», en instruksjon som betyr å utføre strikkehandlingen.
  • strømpep – «Strømpepinner», et sett av pinner uten bakstopp, spesielt brukt for å strikke rørformede prosjekter som sokker.
  • størr – Kort for «størrelse», refererer til dimensjonene av det ferdige strikkeprosjektet.
  • vr – «Vrang», den andre av de grunnleggende strikkemaskene, som sammen med rett maske danner strikkeprosjektets tekstur.
  • vr.bord – «Vrangbord», et elastisk mønster som skapes ved å veksle mellom rette og vrange masker.
  • X – Ofte brukt som et prefiks som indikerer «Ekstra» i størrelsesbetegnelser (som XS for ekstra liten eller XL for ekstra stor).

Har du lyst å komme i gang med å lære deg å strikke sokker? Her er en enkel strikkeoppskrift fra DROPS du kan bruke!

Slik leser du strikkediagrammer

Diagrammer leses helt motsatt av bøker. De skal alltid leses nedenfra og opp, og du begynner med nederste rad i diagrammet.

Tenk motsatt

Så skal du lese rutene i digrammet fra høyre mot venstre. Forestillingen om å starte på toppen og arbeide seg nedover blir snudd på hodet. Her begynner eventyret på diagrammets grunnlinje, den nederste raden, hvor maskene dine begynner å ta form.

Informative piler og klammer

Strikkediagram med strikkemønster og forklaringer med piler og klemmer for enkel strikking

Her ser du et eksempel på et strikkemønster med strikkediagram. Du finner både piler og klammer i denne forklaringen, noe som vil gjøre det enkelt å forstå strikkeoppskriften.

Ofte vil du finne piler og klammer i diagrammet, som du ser i strikkemønsteret til et par sirkelsokker over.
Enten forklares disse i selve diagrammet, eller så finner du forklaringen i oppskriften. En pil kan iblant peke ut det eksakte startpunktet. Hvis instruksjonene forteller deg å plassere midten av diagrammet på et spesifikt punkt av ditt arbeid, er dette ditt navigasjonsankerpunkt. Uten spesifikke tegn begynner du ved radens høyre kant og jobber deg innover.

Lyseblå strikket babygenser med et garnnøste plassert øverst og et par strikkepinner.
Når du har lært deg de grunnleggende strikketeknikkene, kan du begi deg utpå enkle plagg som genser eller skjerf.

Forklaring av pilen

Din rute gjennom diagrammet kan være preget av piler og klammer, som er som små veiskilt og repeterende mønstre. Disse tegnene har en egen historie å fortelle, ofte utdypt i oppskriftens tekst. En pil peker kanskje mot stedet «hvor alt begynner», eller den plasserer seg strategisk der et ermes hjerte skal slå, midt på. Piler kan også guide deg gjennom ulike størrelseslandskap.

Dette betyr klammen

Klammer kommer i horisontale og vertikale varianter, som dirigenter for repetisjonens kunst. En horisontal klamme inviterer deg til en syklus av mønsterrepetisjon langs raden, en dans der slutten alltid leder tilbake til begynnelsen. Den vertikale klammen, derimot, fører deg gjennom et repetitivt høyderitt, hvor hver avsluttet høydesekvens fører deg tilbake til utgangspunktet for å begynne på ny.

Symbolene i rutene har en forklaring

I et strikkediagram snakker hver rute sitt eget språk, et språk av symboler hvis betydninger har en egen symbolforklaring. På eksempelet over ser du at det er en egen rute under mønsteret som forklarer at symbolene i rutene indikerer ulike farger.

Forstå strikkefasthet – så blir du proff på strikking

Avslutningsvis skal vi snakke litt om strikkefasthet. Kort fortalt er det hvor tett og trangt du strikker.

For å passe inn i oppskriftens størrelser, trenger du å matche antall masker og rader med hva oppskriften sier skal passe inn på en 10×10 cm kvadrat.

Kvinne strikker med blått garn
Strikkefastheten sier noe om hvor tett hver maske skal være.

Viktigheten av strikkefasthet

Hvis du strikker løsere eller strammere enn oppskriften foreskriver, kan plagget bli feil størrelse. Men for prosjekter som skjerf, er størrelsen mer fleksibel, selv om garnforbruket kan endre seg.

Slik måler du strikkefastheten

Legg arbeidet flatt og mål antall masker og rader over 10 cm uten å strekke i det. Har du for mange masker på 10 cm, prøv tykkere pinner; for få, prøv tynnere.

Forstå oppskriftens strikkefasthet

Hvis det står «24 m x 32 p glattstrikk på p 3 = 10 x 10 cm», betyr det at over 10 cm skal det være 24 masker på bredden og 32 rader på høyden for å matche oppskriftens størrelse.

Pinnetykkelse er ikke alt

Selv om du følger oppskriften, kan din strikkefasthet avvike. Prøv deg fram med forskjellige pinnetykkelser for å få riktig fasthet.

  • Strikkefastheten kan endre seg
    • Selv om du har strikket med garnet før, kan forskjellige teknikker og verktøy gi ulik fasthet.
  • Prøvelapp er nøkkelen
    • Strikk en prøvelapp større enn 10×10 cm for å måle fastheten nøyaktig. Ikke riktig? Bytt pinner!

Når du er nøye på riktig strikkefasthet er du sikker på at strikkeprosjektet ditt blir akkurat som du ønsker. Husk, en prøvelapp kan spare deg for mye arbeid senere!

Kort fortalt om 3 alternative strikkepinner

Strikkepinner kommer i ulike former og størrelser for å tilpasse seg prosjektet du skal strikke og hvilken størrelse det er på garnet du bruker. De vanligste typene pinner er rette pinner, rundpinner, jumperpinner og strømpepinner.

Rundpinner

Rundpinner består av to korte pinner forbundet med en fleksibel kabel. De er designet for å strikke prosjekter i rundt, som hatter, ermer, halskrager og til og med sømløse gensere.

Jumperpinner (også kjent som settpinner)

Jumperpinner er lange, rette pinner som vanligvis brukes i sett på fire eller fem. De er ideelle for å strikke mindre sirkulære prosjekter som sokker, votter, ermer eller andre små rørformede prosjekter der det er for lite antall masker til å bruke rundpinner.

Strømpepinner

Strømpepinner er korte og blir ofte sett på som en underkategori av jumperpinner. De bruker også til å strikke små sirkulære prosjekter. De er vanligvis mellom 10 til 20 cm i lengde og kan brukes på en lignende måte som jumperpinner. Betegnelsen «strømpepinner» kommer av at de tradisjonelt brukes til å strikke strømper.

Ved å velge riktige strikkepinner vil strikkingen oppleves mer behagelig og resultatet blir mer profesjonelt. Husk også på at strikkefastheten kan påvirkes av pinnenes materiale og størrelse, så det er som nevnt lurt å lage en prøvelapp før du setter i gang med selve prosjektet.

Rundpinner i bambus fra hobby365.se

Sett med 18 rundpinner i bambus

Med et komplett sett med rundpinner i bambus, kan du invitere hele vennegjengen på strikkekveld.
Utrolig gode å holde i og en perfekt strikkepinne for nybegynneren.
0
1 0 Rating
2 0 Rating
3 0 Rating
4 0 Rating
5 0 Rating
Total Vote: 0
Tjene penger på hobbyen din
Strikke til barnebarnet? Dette må du vite