Hobbytest

Lage fuglemat selv? – Se den enkle oppskriften!

Fuglemat laget av kongle med peanøttsmør og fuglefrø

Inneholder annonsørlenker

Elsker du å titte på småfuglene utenfor vinduet ditt? Da kan du lage fuglemat du kan henge opp i treet eller på fuglebrettet, så kanskje det kommer enda flere fugler til! Her finner du en enkel oppskrift på å lage fuglemat til småfuglene selv.

Denne populære oppskriften på fuglemat kan du enkelt lage selv eller sammen med barna.

 • Tid brukt: 10-20 minutter, avhengig av alder
 • Alder: Passer fra 4 år og oppover
 • Søl: Det blir litt klissete, så ta deg god tid
 • Sammen: Hjelp barna underveis og la de smøre inn konglen med fuglefrøene helt selv

Er det bra å mate fuglene om vinteren?

I de kjølige vintermånedene er det absolutt innafor å hjelpe våre fjærkledde venner med litt ekstra mat. Når snøen dekker bakken og temperaturen synker, kan en ekstra matbit gjøre stor forskjell for fuglene.

Og du trenger ikke bekymre deg – å mate fugler påvirker ikke deres naturlige trekkinstinkt. Visste du at det faktisk er lengden på dagene som forteller fuglene når det er på tide å fly sørover? Så selv om matfatet er fylt opp, vil de dra når naturen kaller. Hjelp fuglene å holde varmen i vinter, og nyt synet av dem fra vinduet ditt!

Fugler som spiser fuglemat ute om vinteren.

Resten av året bør du ikke å ha fuglematen ute. Da vil det være mange andre naturressurser å velge mellom for fuglene. Fuglematere kan nemlig være svært attraktive for andre dyr som hjort, rotter og rever. De er vanligvis veldig vennlige, men du kan være uheldig å ikke bli kvitt dem hvis de vet det er mat å få hos deg året rundt.

Når bør jeg sette ut fuglematere?

Lurer du på når det er best å henge ut fuglemateren? Når du bør starte kan variere litt fra sted til sted, men som en tommelfingerregel er det lurt å vente til desember. Hvorfor? Jo, fordi da har dyr som bjørner, som kan bli tiltrukket av maten, allerede gått i hi for vinteren. Det betyr også at våre fjærkledde venner får litt ekstra å knaske på når det blir vanskeligere for dem å finne mat ute i naturen.

Når det gjelder hjemmelaget fuglemat, som for eksempel talg, er det viktig å huske at den kan bli dårlig i varmere vær. Så her er det best å vente til gradestokken viser rundt 4-5 grader celsius eller kaldere, før du setter den ut. På den måten holder maten seg frisk og appetittlig for småfuglene gjennom vinteren.


Konglen er fylt med fuglemat og ligger oppi en skål med fuglefrø
Gjør noe godt for fuglene i vinter og inspirer barna med å lage fuglemat.

Hjemmelaget fuglemat på kongle: Steg-for-steg veiledning

Du trenger:

 • Kongler du finner ute (eller du kan kjøpe en eske med kongler)
 • Hyssing
 • Peanøttsmør
 • Fuglefrø (f.eks.: lettkokte havregryn, solsikkefrø, ferdig fuglefrøblanding, hirsefrø m.fl.)

Steg 1

Finn frem noen kongler. Om vinteren er det kanskje ikke så mange kongler å oppdrive, men du kan være heldig å finne noen under furutreet i skogen. Kongler mellom 4-6 cm i diameter er en god størrelse til dette prosjektet.

Kongle fra furutre

Furukongle til fuglemat

furukongler til å lage fuglemat
 • Størrelse: Assorterte, ca. 4 cm i diameter
 • Vekt: 500 gram per eske
 • Detaljer: Eske med furukongler med 40 mm i diameter

Steg 2

Surr hyssingen i en stram løkke rundt toppen av konglen, og la det være nok hyssing igjen til å binde den rundt et tre, en kvist eller feste den til gelenderet på terrassen.

Steg 3

Smør utsiden av konglen med peanøttsmør og rull den deretter i fuglefrø. Ved å velge mindre frø, er du sikker på at frøene sitter ekstra godt fast i konglen. Men om du kjøper fuglefrø som en blanding med solsikkefrø, vil dette også fungere godt. Du kan bruke akkurat hvilken peanøttsmør du vil, bildet er bare et eksempel.

Tips: Pass på at du har trykket de største frøene godt nok inn i konglen og i peanøttsmøret, for å sikre at det er festet godt nok.

Steg 4

Heng opp konglen på en gren eller stang og se småfuglene nyte fuglematen!

Kongler og nøtter på en grå betongbakgrunn.
Kongler og fuglefrø er en god kombinasjon som vil tiltrekke mange fugler når bakken er dekket av snø.

Resultat: Enkel måte å lage fuglemat på!

Dette er et enkelt, raskt og koselig prosjekt å gjøre sammen med barna. Og resultatet er skjønne, vakre pip-piper utenfor vinduet.

Fuglemat laget av kongle med peanøttsmør og fuglefrø

Det enkle prosjektet er en fin ting å gjøre som et avbrekk fra juleforberedelser eller på ekstra kalde dager hvor det er best å holde seg innendørs.

Hyssing

Jutesnor brun naturell på rull
 • Farge: Brun/naturell
 • Lengde: 100 meter
 • Tykkelse: 2 mm
 • Materiale: Jutesnor
 • Bruksområde: Knyte rundt konglen med fuglemat, og diverse prosjekter.
 • Lyst å vite hvor de beste hobbybutikkene i Oslo befinner seg? Vi har vært innom hobbybutikkene i hovedstaden og gjort opp vår mening.
 • Vil du tjene penger på hobbyen din? Her har vi laget en oversikt over hva som skal til for å tjene penger på det du elsker å drive med!
 • Vil du se flere oppskrifter til fuglemat for småfuglene? Her er Vi i villa sine tips til oppskrift på fuglemat.

De beste saksene for hobby: Vi tester kjøkkensaks, papirsaks og skreddersaks
Så lett er det å lage surdeigsstarter. Se den enkle oppskriften!
3 enkle oppskrifter på bordpynt og DIY-prosjekt