Det er mange oppskrifter å velge mellom når det kommer til surdeigsstarter, men vi har hentet fram den oppskriften vi mener er best. Se hvor enkelt det er å komme i gang med surdeig!
Når du først har en surdeigsstarter, kan du lage uendelig med surdeigsbrød! Vi har lånt en av de beste oppskriftene på en surdeigsstarter, og gir deg en steg-for-steg fremgangsmåte for å komme i gang med noe som virkelig er i vinden om dagen!
Dette trenger du for å lage surdeigsstarter
Det er ikke mange ingrediensene den krever, men i starten må du sette av tid til å la den godgjøre seg. Etter dette, kan du ha den deilige surdeigsstarteren i flere år fremover!
Du trenger:
- Økologisk mel
- Vann
- Kjøkkenvekt
- Slikkepott
- Glass med lokk (eller noe du kan legge løst oppå som for eksempel bakepapir med strikk rundt)
Tid: Første gang; 9-10 dager – et par minutter hver dag.
Slik gjør du
- Dag 1: Oppstart
- Bland 50 g økologisk mel med 50 g kaldt vann i en ren skål. Rør til det er jevnt.
- Før blandingen over i et stort glass. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett det i romtemperatur over natten.
- Dag 2: Første tilsetning
- Tilsett 50 g økologisk hvetemel og 50 g kaldt vann i glasset.
- Rør om og dekk til igjen med kjøkkenhåndkleet, og la det stå på samme sted.
- Dag 3: Fortsettelse
- Bland inn 50 g økologisk hvetemel med 50 g kaldt vann.
- Rør grundig slik at alt er blandet jevnt inn i hverandre og la det stå på samme sted.
- Dag 4: Fornyelse
- Ta bort 100 g av blandingen med en dyp skje (dette kan du bruke til å bake noe enkelt, eller du kan kaste det).
- Tilsett 50 g økologisk hvetemel og 50 g kaldt vann i glasset og bland sammen. Dekk til og plasser det på samme sted.
- Dag 5: Stabilisering
- Tilsett 50 g økologisk mel og 50 g kaldt vann
- Rør godt om før du dekker det til igjen og setter det i romtemperatur over natten.
- Dag 6: Vedlikehold
- Ta ut 100 g av innholdet igjen.
- Tilsett 50 g økologisk mel og 50 g kaldt vann igjen, bland godt inn og la det stå på samme sted over natten.
- Dag 7: Konsistens
- Tilsett 50 g økologisk mel og 50 g kaldt vann igjen.
- Rør godt til alt er jevnt blandet og la det stå tildekket over natten.
- Dag 8: Snart i mål
- Bland inn 50 g økologisk økologisk hvetemel og 50 g kaldt vann til en jevn blanding.
- Om nødvendig kan det være lurt å bytte over til et større glass, dekk til og la det stå på samme sted over natten.
- Dag 9: Fullfør
- Sjekk 50 g økologisk mel med 50 g kaldt vann i en ren skål. Rør til det er jevnt.
- Før blandingen over i et stort glass. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett det i romtemperatur over natten.
- Oppbevaring
- Blandingen kan du oppbevare på benken i romtemperatur, eller i kjøleskap.
- Oppbevaring romtemperatur: Hvis du skal ha den på benken må du tilsette 50 g mel og 50 g kaldt vann cirka en gang om dagen.
- Oppbevaring kjøleskap: Om du skal oppbevare den i kjøleskap må du tilsette 50 g mel og 50 g kaldt vann en gang i uken, og minst hver 14. dag.
- Husk at surdeigsstarteren må være aktiv for at du skal kunne bruke den. Du ser at den er aktiv ved å sjekke utseende og om den flyter (se under).
Slik ser du om surdeigsstarteren er aktiv og klar
En aktiv og klar surdeigsstarter skal ha bobler.
Slik ser en aktiv og klar surdeigstarter ut. For å dobbeltsjekke at den er 100 % klar til bruk, kan du gjøre følgende:
- Fyll et glass med romtemperert vann
- Ta ut 1 tsk av deigen
- Ta deigen oppi glasset
- Hvis deigen flyter er den KLAR
- Hvis ikke den flyter må du vente litt til, og for hvert døgn må den ‘mates’ på nytt.
Tips: For å holde surdeigsstarteren sunn og aktiv er det viktig med god hygiene. Surdeigen er sensitiv for påvirkning av andre bakterier. De kan enkelt forstyrre eller ødelegge balansen i starteren. Pass alltid på at du har vaske hendene godt og bruk kun rene redskaper når du skal bruke surdeigen. I tillegg er det lurt å bytte til et rent glass hver gang du «mater» surdeigstarteren med nytt mel og vann. Med litt kjærlighet og regelmessig vedlikehold kan surdeigstarteren trives og holde seg aktiv i mange år framover.
Ofte stilte spørsmål om surdeigsstarter
-
Er det vanskelig å lage surdeigstarter?
Nei, det er ikke vanskelig å lage surdeigsstarter, men du må sette av minst 8 dager til rådighet før den er klar. Oppskriften finner du rett over her, den er superenkel å følge og består kun av to enkle ingredienser. Lykke til!
-
Hvordan skal man oppbevare surdeigsstarteren?
Surdeigsstarter kan oppbevares på to måter avhengig av hvor ofte du planlegger å bruke den. For regelmessig bruk, kan den oppbevares i romtemperatur og mates en gang om dagen. Hvis du ikke bruker den så ofte, kan den oppbevares i kjøleskapet og mates omtrent en gang i uken eller hver 14. dag for å holde den aktiv.
-
Kan man kjøpe surdeigstarter?
Ja, det er mulig å kjøpe en ferdig surdeigstarter. Noen matbutikker og spesialforretninger selger ferdige surdeigskulturer som kan brukes direkte i baksten. Disse kan være et godt alternativ hvis du ønsker å spare tid eller føler deg usikker på å starte din egen fra bunnen av.
-
Når er surdeigsstarteren dårlig?
En surdeigsstarter som ikke lenger er god vil ofte ha synlige tegn som mugg eller en ubehagelig lukt. Hvis starteren har et rosa eller oransje skjær i seg, kan det være tegn på at den er forurenset og bør kastes.
-
Kan jeg bruke vanlig mel i surdeigstarter?
Ja, du kan bruke vanlig hvetemel til å lage og mate en surdeigstarter. Mange velger å starte med økologisk hvetemel som oppskriften over viser, men du kan også kombinere siktet hvetemel med rugmel.
Lyst å lære deg en ny hobby?
- Her kan du ta testen som viser hvilken hobby som kan passe for deg!
- Og her er gode tips til fine hobbyer for voksne.