Hobbytest

Olje vs. akryl maling – Fordeler og ulemper

Børste i hånden. Oljemaleri. Vakkert bilde. Palett maling.

Vil du lære å male, men vet ikke hvor du skal begynne? Har du hørt at det finnes både oljemaling og akrylmaling men er usikker på forskjellen?

Her ser vi på forskjellene mellom disse maletypene, samt hvilken maling som passer best til resultatet du vil oppnå. Maling er uten tvil en hobby du aldri vil gå lei, og denne lesingen er garantert en god start!

For å forstå fordelene og ulempene ved å bruke oljemaling kontra akrylmaling er det viktig at du vet hva målet med prosjektet ditt her. Her går vi gjennom noen kriterier for det som vil gi deg det beste utgangspunktet å velge riktig maleutstyrt til prosjektet ditt.

En barnehånd maler et bilde med en palettkniv og sterk farget akrylmaling
Over ser du akrylmaling som males med en spatel på lerret. Det er kun fantasien som setter grenser!

Hva slags maling bruker man på lerret?

Har du lyst å male slik som ekte kunstnere gjør det? Da er det lurt å male på lerret. Og de fleste lerretene er grunnet, noe som vil si at de har et belegg over lerretet slik at du både kan bruke oljemaling og akrylmaling på den.

Kan man male med akrylmaling på ark?

Selv om det finnes egne papirark som er tilpasset akrylmaling, så kan du fint begynne på et vanlig ark. Det viktigste er at underlaget er porøst.

Hvilken maling velger kunstnere?

De fleste kunstnere velger oljemaling, og grunnen til det vil du forstå underveis ved å lese på fordelene og ulempene nedenfor.

Akrylmaling: Basert på anbefalinger fra andre kan du bruke akrylmalingen til å male pop-art bilder, mixed media (som collage og kunstverk som er satt sammen av maling og andre materialer som papir, aviser, tre, knapper o.l.) og andre non figurative uttrykk slik at du kan leke deg med malingen.

Oljemaling: De fleste som velger å male med olje maler figurative og realistiske malerier. Malere synes oljemalingen er enklere å jobbe med enn akryl, og den bruker lenger tid på å tørke sammenlignet med akrylmaling som tørker veldig raskt. Dette kan du bruke til din fordel da du kan ta deg god tid til å velge ut fargene og blande ut på paletten.

Pensel fylt med akrylmaling i ulike nyanser malt på hvitt papir i gult, blått og grønt.
Akrylmaling tørker fort så her må du være rask til å blande inn de fargene du trenger etter hvert som børsten strykes over lerretet.

Fordeler og ulemper med akryl- og oljemaling

Mens oljemaling bruker ekstra lang tid på å tørke, tilbyr sterke farger og gode blandingsmuligheter underveis – tørker akrylmaling raskt, kan brukes på de alle overflater men kan mangle noe av fargedybden du finner i oljer.

Tørketid og arbeidstid

Olje: For oljemaling gir den lange tørketiden rom for nøye komposisjonsarbeid, blanding og lagdeling, noe som er perfekt for detaljert kunstarbeid uten hastverk. Dette mediet tillater kunstnere å uttrykke seg fritt over lengre tid.

Akryl: Akrylmaling tørker derimot raskt, noe som oppfordrer til hurtig arbeid og eksperimentering. Dette kan være utfordrende om du trenger tid til å blande farger, men det er ideelt for å bygge opp lag og for deg som liker å jobbe dynamisk og effektivt.

Tekstur og fleksibilitet

Olje: Oljemaling gir en unik fleksibilitet og tekstur som kan spenne fra glatte glasurer til tykk impasto, noe som gir kunstnere frihet til å utforske dybde og taktile overflater i sitt arbeid.

Akryl: Mens akrylmaling skinner med sin tilpasningsevne og hurtigtørkende egenskaper, og lar deg som kunstner eksperimentere med et bredt spekter av teksturer og teknikker – både raskt og effektivt. Denne egenskapen gjør at akryl er et godt valg om du ønsker å utforske abstrakt kunst eller tykke teksturlag uten den lange ventetiden som olje krever.

Kunstner som maler olje med pensel på lerret plassert på et bord med lyset fra et vindu.
Med god lufting i rommet og hansker som beskyttelse kan du trygt male med olje.

Blanding

Olje: Når du maler med olje, får du tid til å leke med fargene, skape myke overganger og dybde i kunsten din. Blanding med oljemaling er en kunst i seg selv, og gir muligheten til å skape subtile og gradvise overganger mellom farger og toner. Denne avslappede prosessen er der mange kunstnere utvikler sin kjærlighet til oljemaleri, da det gir dem tid til å legge strategier for å produsere eksepsjonelle resultater.

Akryl: Blandingsprosessen med akrylmaling krever rask tenkning og hurtig utførelse. Akrylmalingens raskere tørketid fører til at du må blande fargene umiddelbart og kan tilføre en følelse av energi i arbeidet.

Fargeaspekt og uttrykk over tid

Oljemalerier er kjent for sine dype, rike farger og varige glans, noe som gir et levende uttrykk som holder seg over tid. Likevel, vær oppmerksom på at visse hvite toner kan gulne, noe som gjør valget av høykvalitetsmaling viktig.

Akrylmalerier er stabile, men kan endre seg litt i fargetone når de tørker og kan bli påvirket av UV-lys over tid, noe som stiller krav til nøyaktighet og beskyttelse for langvarig livskraft.

TIPS!
Oljemaling kommer i mange ulike kvaliteter, akkurat som annen maling. Kvaliteten avhenger av mengden og typen pigment og hvilke tilsetningsmidler som er brukt. Disse faktorene spiller en stor rolle for konsistens, glans og fargens intensitet i det ferdige maleriet.

Generelt er maling delt inn i to kvaliteter: studiokvalitet og kunstnerkvalitet.
Studiokvalitet er mer økonomisk og inneholder vanligvis mindre og billigere pigmenter, og kan være et godt sted å starte. Kunstnerkvalitet er dyrere, men fargene er ofte mer intense og holdbare. Et godt tips er å begynne med et grunnsett av vanlige farger og tilsette et malemedium som linolje og terpentin. For øvelser kan du bruke rimelig lerret, men husk å grunnlegge det med gesso for best resultat. Spesielt kan malepapir for olje også være nyttig for å eksperimentere før du tar fatt på det store lerretet.

Holdbarhet

Oljemalerier kan, med god vedlikehold og lakkering, overleve århundrer, takket være deres motstand mot sprekker og fargebevaring. Dette gjør dem ideelle for kunst ment å vare.

Akrylmalerier kan, selv om de er utsatt for UV-lys, holder seg stabile og tilpasningsdyktige med riktig omsorg. Moderne akrylmaling er stadig i forbedring, og representerer et solid valg for varighet, spesielt for kunstnere som ser etter et medium som tåler tidens prøve.

Hensyn til sikkerhet

Olje: Når du maler med olje, er det viktig å være oppmerksom på sikkerheten siden løsemidler som terpentin kan være skadelige. For å redusere risikoen er det lurt å bruke hansker og passende beholdere til terpentinen, som brukes til å løse opp malingen fra penslene. Ekstra viktig er det med god ventilasjon mens du arbeider.

Løsemidler er ikke bare viktige for å fortynne malingen til ønsket konsistens, men også for å rense pensler og utstyr etter bruk. Disse er raffinerte for å være så skånsomme som mulig for både kunstnerens verk og utstyr.

Akryl: Akrylmaling er vannløselig og generelt tryggere, men visse pigmenter krever fortsatt forsiktighet.

Pris og tilgjengelighet

Oljemaling kan være dyrere fordi du trenger materialer av høy kvalitet og tilbehør som har en viss kostnad. Men til gjengjeld får du en maleropplevelse uten sidestykke.

Akrylmaling er en mindre inngripen i økonomien og lettere tilgjengelig. Det gjør at den er et godt valg både for nybegynnere og erfarne kunstnere. Det går også raskere å rydde opp og store muligheter for eksperimentering.

Vil du vite hvor du kan få tak i kunstnermateriell i Oslo? Det har vi laget full oversikt over her. Trondheim har også butikker med kunstutstyr, og i Bergen finner du kunstnerutstyr av alle sorter.

Mona Lisa fra Leonardo da Vinci plassert på et kortstokk-kort med hånd som holder.
Mona Lisa ble malt med oljemaling, med en metode som i sin tid var nymotens.

Oppsummert: Start med akrylmaling – avanser til oljemaling

Å velge mellom olje- og akrylmaling handler om personlige preferanser og kunstneriske mål.

Men vår anbefaling er klar; start med akrylmaling, og gå over til oljemaling når du vet at du vil satse på dette som din nye hobby.

Noen kunstnere foretrekker oljemalingens langsomme tørketid for detaljarbeid og dybde, finner andre akrylmalingens hurtigtørkende natur ideell for eksperimentering og lagarbeid.

Det beste rådet er å eksperimentere med begge for å oppdage hva som best støtter din kreative prosess.

Her er ulike kunstnere vi har hentet frem, som viser mangfoldet og rekkevidden av både akryl- og oljemalinger – fra moderne abstrakte komposisjoner til klassiske mesterverk. Bli inspirert av hvordan valget av medium kan forme det kunstneriske uttrykket og resultatet.

Kunst er en reise med kontinuerlig læring, så vær åpen for å utforske og ha det gøy underveis.

Kjente kunstnere som velger akrylmaling

 • Andy Warhol er kjent for sine popkunstverker som «Campbell’s Soup Cans».
 • David Hockney fanget det solrike California-landskapet i verker som «A Bigger Splash».
 • Roy Lichtenstein er en annen popkunstner, skapte ikoniske verk som «Drowning Girl» med akrylmalingens hurtigtørkende egenskaper.
 • Kenneth Noland er kjent for sine abstrakte verker som «Beginning».
 • Helen Frankenthaler med sitt fargefeltmaleri «Canyon», har også brukt akrylmaling til å uttrykke sine kunstneriske visjoner.
 • Andre kjente kunstnere som maler med akryl er Bridget Riley, kjent for sitt optiske kunstverk «Movement in Squares», og Mark Rothko, som skapte abstrakte uttrykk gjennom fargemettede lerret.​​​​

Kunstnere som maler med oljemaling

 • Leonardo da Vinci malte det verdensberømte «Mona Lisa» med olje
 • Vincent van Gogh er kjent for sitt vibrerende og følelsesladde landskapsmaleri «Stjernenatt».
 • Rembrandt ble berømt for sin mesterlige bruk av lys og skygge i portretter
 • Johannes Vermeer er kjent for sin detaljrike og stemningsfulle innendørsscener og utnyttet oljemalingens rike tekstur og langsomme tørketid for å skape dybde og realisme i sine verk.
 • Edvard Munch er den kjente norske kunstneren bak det ikoniske verket «Skrik» og malte hovedsakelig med oljemaling. Hans bruk av oljemaling hjalp ham å skape de dype, rike fargene og de dramatiske stemningene som hans kunst er kjent for. Munchs eksperimentelle tilnærming til både tematikk og teknikk gjorde ham til en pioner innen moderne kunst, og oljemaleriene hans fortsetter å ha en dyptgående innflytelse på kunstverdenen.