Hobbytest

Selvlysende egg! Gøyal påskeaktivitet for barn

Forside selvlysende egg påskeaktivitet for barn

Inneholder annonsørlenker

Er det mulig å sprette på et egg uten at egget knuser? Å lage en påskeaktivitet for barn som både er overraskende og gøyal er fullt mulig. Her får du oppskrift på en av de mest artigste eksperimentene vi noen sinne har gjennomført.

Denne enkle oppskriften på å lage et selvlysende, sprettende egg er overraskende morsom for både stor og liten! Tross eggmangelen som ofte oppstår på denne tiden av året, kan du avse ett av eggene i kartongen til dette eksperimentet. Vi garanterer at du ikke kommer til å angre.

 • Tid brukt: 1+ timer (Legg til 2 dager som egget skal ligge i oppløsningen)
 • Alder: Passer fra 5 år og oppover
 • Rot: Det blir en god del gris, men resultatet gjør garantert opp for dette
 • Sammen: Her trenger barna hjelp fra en voksen

Hjemmelaget påskemoro for barn og voksen

Den vanlige malingen av påskeegg er nå byttet ut med eksperimentell lek med eggene. Vi skal få et hardt ukokt egg til å bli mykt! Er du klar?

Og ikke vær redd for at den selvlysende fargen er farlig. Men husk likevel å bruke hansker da det vil skje en kjemisk reaksjon, og du kan risikere å få selvlysende farge på hendene dine om du ikke beskytter deg. Sørg også for at barna er på trygg avstand når eddiken skal blandes med fargen fra markeringspennen.

Visste du at det selvlysende egget har skall utenpå?

Det kan kanskje se litt skummelt ut, men vi lover deg at dette er et helt trygt eksperiment som gir deg og barna lyst til å prøve det igjen og igjen.

Dette er en påskeaktivitet dere sent kommer til å glemme.


Påskeegg som er plassert i kurv med gule servietter hvor ett av de fire eggene er malt.
En påskeaktivitet for barn er blant annet å male eggene. Under får du oppskriften på selvlysende egg.

Selvlysende egg som spretter: Steg-for-steg oppskrift

Dette trenger du:

 • Hansker
 • Markørtusj eller patron, gjerne gul (eksempel på patron som kan brukes)
 • Liten bolle
 • Eddik
 • 1 Egg
 • Krukke, for eksempel et syltetøyglass
 • UV-lys / sort lys / blacklight

Steg 1

Her er alle materialene du trenger til denne oppskriften. Husk at de ikke trenger å se akkurat ut som på bildet, men bildet gir deg en fin indikasjon på hvor få ingredienser som trengs for å gjøre eksperimentet.

Oversikt over materialer som trengs for å lage selvlysende egg og gjøre påskeaktivitet for barn.

Markørtusj selvlysende

Selvlysende markørtusj med påfyll
 • Påfyllbar, blekkpatron kan tas ut
 • 5 forskjellige farger
 • Detaljer: Stykkpris, påfyll kan kjøpes separat

Steg 2

Ta på deg hanskene. Ta ut patronen fra tusjen (her må den voksne hjelpe til). Om du bruker alternativet over plasserer du den åpne patronen i glasskrukken eller bollen. Tilsett nok eddik for å dekke over egget. La det ligge slik i minst 5 minutter.

Oppskrift 2 på selvlysende egg påskeaktivitet for barn

Steg 3

Husk å beholde hanskene på, hold patronen med åpningen rett over eddiken og klem den ut for å slippe ut alt fluorescerende blekk til det er helt tomt.

Klemmer ut blekk fra markørtusj til selvlysende egg

Steg 4

Legg egget veldig forsiktig i glasset, uten at det knuser. Tilsett eddikløsningen oppi glasset slik at det dekker egget. Legg merke til hvordan det er mange små bobler som dekker til egget. Vet du hvorfor? (Svaret finner du nederst på siden)

Egget legges ned i et glass med væsken over for oppskrift på selvlysende egg

Steg 5

La egget sitte i 2 dager til skallet løses opp og forlater membranen. Ser du hvordan fargen på væsken har endret seg?

UV lommelykt

UV-lommelykt til å lyse på selvlysende egg
 • Farge: UV-lys
 • Størrelse: 95 x 28 mm.
 • LED-levetid: >100 000 t
 • Batterilevetid: ca. 5 timer
 • Bruksområde: Brukes av voksen for å lyse på egget. Ikke stirr direkte på lyset fra lykten.

Steg 6

Ta på deg hanskene og trekk egget forsiktig ut av eddikløsningen.

Sammenligning av et vanlig egg og et egg som har ligget i selvlysende væske med eddik
Her ser du forskjellen på størrelsen til et egg som har ligget i eddikøsningen (til venstre) i forhold til et vanlig egg (til høyre).
Gif av selvlysende egg som spretter

Plasser UV-lyset foran egget og se hvordan det lyser! Sprett den forsiktig (VELDIG forsiktig!). Ser du hvordan det beveger seg?

Se hvordan det selvlysende egget nå spretter! Bildet du ser her er i rask film, så gjør det enda mer varsomt enn på videoen.

Resultat: Se hva som skjer når du sprekker egget!

Nå kommer den mest gøyale delen av eksperimentet. Skru av lyset rundt, og sørg for at det er mørkt rundt egget. Lys med UV-lyset på egget og sprekk egget! Var ikke dette en gøyal påskeaktivitet?

gif av selvlysende egg som sprekker og plommen spruter utover.

Legg merke til hva som skjer når du egget sprekker.

Du trodde kanskje at eggehviten og eggeplommen var blitt «kokt»? Tro om igjen!

Noe av det selvlysende blekket har trukket inn i eggehviten og eggeplommen, noe du vil se når du sprekker egget.

Viktig merknad! Da du la det rå egget i eddikløsningen, la du merke til at alle de små boblene dekket over det? Dette er karbondioksidbobler som er forårsaket av en kjemisk reaksjon mellom syren i eddiken og kalsiumkarbonatet i eggeskallet!

Eddiken løste opp eggeskallet og etterlot en tynn hinne (som er som en myk, gjennomsiktig hud). Membraner lot noen ting passere gjennom (som vannet i eddiken og væsken fra tusjen), så mens egget lå i eddik-blekk-løsningen reiste noen av de selvlysende molekylene inn i egget. Som et resultat utvidet egget seg! Hvis du sprekker egget, vil du se at de selvlysende molekylene fra tusjen passerte hele veien inn til eggeplommen!

Hvorfor får et UV-lys ting til å lyse? UV-lys avgir det meste av lyset sitt i det ultrafiolette spekteret, som er utenfor rekkevidde for det menneskelige øyet. Selv om ultrafiolette stråler stort sett er usynlige for oss, kan de få enkelte materialer til å sende ut lys i det synlige spekteret. Disse materialene, kalt fluoroforer og fosforer, finnes i ting som hvite klær, tenner og fluorescerende tusjer. Så hvis du lyser et UV-lys på dem, vil de garantert lyse i mørket!

 • Lyst å vite hvordan du lager fuglemat? Vinteren og høsten er den tiden hvor småfuglene ofte får hjelp fra oss tobeinte til å holde seg mett. Du kan også bidra til å holde disse søte små mette med denne enkle oppskriften.
 • Vil du lage en hjemmelaget gave til mammaen eller bestevennen din? Her er 7 tips med oppskrifter som viser deg fine ting du kan lage som gave til andre.
 • Vil du se andre påskeaktiviteter for små barn? Her har Klikk.no samlet fem ulike påskeaktiviteter du kan gjøre med barna.

Ofte stilte spørsmål om påsken i Norge

Her er svarene på påskespørsmålene alle lurer på! De fleste av oss er godt kjent med påskeharen, og at Kristendommen er forbundet med fridagene vi har i påskeferien. Men hvorfor feirer vi egentlig påske?

 • Hvorfor feirer vi påske for barn?

  Å forklare påsken for barn kan gjøres på en enkel og forståelig måte. Påsken handler om Jesu død og oppstandelse, en historie som har både triste og glade deler. Du kan fortelle barna at Jesus hadde mange venner, men også noen som ikke likte ham. Disse menneskene tok ham til fange og drepte ham. Men det mest spesielle skjedde noen dager senere, da vennene hans besøkte graven hans og oppdaget at han ikke lenger var der fordi han hadde stått opp fra de døde​.

 • Hva har hare med påske å gjøre?

  Påskeharen og påskeeggene har blitt en del av moderne påskefeiringer, selv om de ikke direkte relaterer til den kristne historien om påsken. Påskeharen, som er en folkelig skikk, symboliserer fruktbarhet og nytt liv, noe som passer med påskens tema om oppstandelse og fornyelse​.

 • Hvilke andre påskeaktiviteter kan man gjøre?

  Når det gjelder påskeaktivitet for barn, er det mange måter å involvere barn på. Dere kan gå påskevandring i kirken, der barna kan lære mer om påsken gjennom visuelle virkemidler. Eller du kan ta med barna på påskeeggjakt, hvor eggene ofte er fylt med godteri. Påskeaften har blitt en dag mange familier ser frem til for kos med påskeegg og god mat. Mange kirker holder også gudstjenester på natten til påskeaften, noe som markerer overgangen fra Jesu død til hans oppstandelse.

  Kilder: Bibelselskapet og Skolerom.no​.

 • Hva betyr egentlig påske?

  Ordet «påske» kommer fra det hebraiske ordet «pesach», som betyr å gå forbi og refererer til fortellingen om dødsengelen som gikk forbi husene som var merket med blod på dørstolpene i Egypt.
  Påsken er den viktigste og eldste kristne høytiden. Vi feirer minnet om at Jesus døde på korset for menneskeheten, og deretter sto opp fra de døde.

  Kilder: Store norske leksikon, Den norske kirke og Bibelselskapet.

 • Hva skjedde på påskeaften?

  Påskeaften er kvelden før 1. påskedag og er tradisjonelt feiret som en våkenatt fra lørdag kveld til søndag morgen. Dagen feires for å symbolisere Kristus sin overgang fra døden til livet. Mange feirer lysmesse natt til første påskedag og dagen markerer også slutten på fasten​.

  Kilder: Store norske leksikon​ og Den norske kirke​.

 • Hvorfor pynter vi med egg i påsken?

  Visste du at det å pynte med egg i påsken ikke har noe med påskeharen å gjøre? Tradisjonen med påskeegg går tilbake til middelalderen og er knyttet til fasteskikker og velsignelse av årets grøde. Eggene representerer nytt liv og Jesu oppstandelse.

  Kilder: Store norske leksikon​.

 • Hvorfor kommer påskeharen med egg?

  Skikken med påskeharen som bringer egg er en folkelig skikk som symboliserer fruktbarhet og nytt liv. Tradisjonen med påskeharen blandes med kristne påsketradisjoner i forskjellige kulturer.

 • Hvilken dag sto Jesus opp fra de døde?

  Ifølge de kristne evangeliene, stod Jesus opp fra de døde på påskedag, som er den første søndagen etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Dette regnes som grunnlaget for all kristen tro.

  Kilder: Store norske leksikon og Den norske kirke).

 • Hva skjedde på påskeaften?

  Påskeaften er dagen før første påskedag og markeres i kristen tradisjon som en tid for refleksjon og forberedelse til feiringen av Jesu oppstandelse. Tradisjonelt har denne dagen blitt betraktet som en stille dag, en dag for stillhet og ettertanke, ettersom den representerer tiden Jesus lå i graven. Dette er en overgang fra sorg til glede, fra død til liv, som feires med stor jubel på påskedag.

  Kilder: Store norske leksikon, Den norske kirke og Bibelselskapet​.


3 enkle oppskrifter på bordpynt og DIY-prosjekt

DIY t-skjorte med trykk – Lag hjemmelaget gave med barna

Lage fuglemat selv? – Se den enkle oppskriften!