Hobbytest

Uteleker i sommer? Her er 10 hobbyer du kan teste ut med familien!

3 jenter holder vannballong fylt med vann og klar for vannballongkrig

Inneholder annonselenker

Uteleker med familien finnes det mange av, men her tar vi for oss de 10 beste uteleker for barn og voksne. Selvfølgelig er det ikke bare om sommeren man kan leke ute, men det er når sola skinner, gresset vokser og himmelen er blå at det er flest uteleker å velge mellom.

Disse utelekene er enkle, krever lite utstyr og passer for alle. Uansett om du er ung eller gammel, vil du garantert finne noe som passer for dagen i dag. Er du klar til å ha det gøy ute i frisk luft? La oss komme i gang!

1. Kubb – uteleken som passer for 2 til 12 spillere

Kubb spilles på en strand med åpent hav bak med voksen mann og kvinne som holder hver sin kubb i hånda
Kubb er en utelek som kan spilles på de fleste underlag og kan spilles av 2-12 spillere.

Kubb er en klassisk utelek som kombinerer strategi og kasting. Du kan spille det på gress eller sand, og det er perfekt for piknik. I Norge har vi sterke friluftstradisjoner, og som Norsk Friluftsliv sier det så godt så trenger du aldri være redd for å kjede deg når du er ute. Så hvorfor ikke prøve Kubb neste gang dere er ute?

 • Du trenger: Forholdsvis flatt uteområde som gress, grus eller terreng. Litt humper gjør det ekstra gøy og utfordrende – men ikke umulig! Banen du lager skal ha cirkamål på 10 x 5 meter. Kubb består også av 10 kubber og 1 konge – hvorav 5 kubber er på hver kortside av banen, med kongen i midten.
 • Slik gjør du: Kubb er et klassisk vikingespill som kombinerer strategi og kasting. Spillet går ut på å kaste kubber av tre for å velte motstanderens kubber og til slutt kongen.
 • Hvorfor det er gøy? Kubb kan spilles på både gress og sand, noe som gjør det perfekt for piknik og strandturer. Det er et spill som krever både presisjon og taktikk, noe som gjør det spennende for alle aldersgrupper.

Hvis ikke kubb er noe for deg kunne det kanskje være et tips å la barna teste ut aktivitetsbingoen til Friluftsrådets Landsforbund?

Over ser du en enkel forklaring på hvordan du setter opp kubb, og spiller det.

2. Boccia / Bocca

Boccia eller bocca er en utelek bestående av åtte baller i to ulike farger
Her er kulene slik de ser ut når de benyttes i offisielle konkurranser.

Boccia er et ballspill der målet er å kaste baller nærmest mulig en målball. Det passer for alle aldre og krever minimalt med utstyr. Boccia er også kjent for å forbedre balanse og koordinasjon, spesielt blant eldre. Uteleken er ofte brukt i terapiformål for å forbedre motoriske ferdigheter hos eldre og personer med nedsatt funksjonsevne.

 • Du trenger: Et sett med boccia-baller og en mindre målball kalt grisen, et flatt spilleområde, innendørs eller utendørs, som gir nok plass mellom kastene.
 • Slik gjør du: Boccia er et ballspill der målet er å kaste baller nærmest mulig en målbal. Spillet kan spilles på både innendørs og utendørs baner. Boccia kan spilles individuelt eller med lag bestående av 2 eller 3 spillere. Hver spiller eller lag får en sett med kuler i én farge, enten rød eller blå. Målet er å kaste kulene etter tur, og få dem så nærme som mulig en liten målball (grisen).
 • Hvorfor det er gøy? Boccia er lett å lære og krever minimalt med utstyr, noe som gjør det tilgjengelig for alle. Det er et spill som kombinerer presisjon med avslapning, og er en utrolig gøy måte å tilbringe tid sammen med familie og venner på.
 • Petanque-sett i trekasse

  petanque bocca kulesett med gris i eske
  • Velg mellom 6 og 8 kuler
  • Leveres i solid koffert
  • Spilles oftest på gress eller jord
  • Trilles i spill (kastes ikke)
 • Tournament Bocca proff

  Boccia med grønne og røde baller og gul "gris" med tilhørende eske ved siden av.
  • Godkjent konkurranseutstyr
  • Leveres i bag, kuler i kompositt
  • Spilles oftest på gress eller sand
  • Kastes i spill (trilles ikke)

3. Frisbeegolf / Discogolf

Discogolf eller frisbee golf plassert ved en innsjø

Frisbee golf er en morsom vri på golf der man bruker frisbee i stedet for golfballer. Det kan spilles i parken og er flott for å få litt mosjon. Flere kilder viser at frisbeegolf har blitt mer populært de siste årene, både globalt og i Norge.

 • Du trenger: En frisbee. Discogolf-parker og frisbeegolf-parker finnes rundt omkring i Norge, eller du kan lage ditt eget «mål».
 • Hva er målet med leken? Frisbee golf er en morsom vri på tradisjonell golf der man bruker frisbee i stedet for golfballer. Målet er å kaste frisbeen i en kurv med så få kast som mulig.
 • Hvorfor det er gøy? Frisbee golf er perfekt for å nyte naturen mens du får litt trening inn. Det er en gøyal aktivitet du kan spille som en vennlig konkurranse eller bruke som en avslappende tur kombinert med utelek med familien. Den passer også for alle aldersgrupper. Hvorfor ikke utfordre venner og familie til en runde i parken?

Mer konkrete regler for frisbeegolf kan du finne på oversikten til Norsk Frisbeegolf-forbund.


4. Boksen går

mor og datter løper for å gjemme seg under boksen går uteleken
Boksen går er en utelek for voksne og barn, men lekes ofte av barn.

Boksen går er en klassisk og morsom utendørslek som ikke krever noe tilbehør annet enn en boks eller en lignende gjenstand. Denne leken er en kombinasjon av gjemsel og «tikken», og passer godt for barn i alle aldre. Mange foreldre og besteforeldre husker ofte leken fra sin egen barndom, og når du husker tilbake til hvor gøy du synes det var, så er det fint å kunne gi egne barn like gode minner.

 • Du trenger: En tom hermetikkboks, bøtte, ball eller det du har for hånden. Det er dette som er «boksen».
 • Slik gjør du: Plasser «boksen» i midten av et stort åpent område. En av deltakerne skal være ‘den som står’ og skal telle og lete etter de andre som er med på leken. En av deltakerne sparker boksen av gårde, og mens ‘den som står’ henter boksen, løper de andre deltakerne og gjemmer seg. Tell til 20, 30 eller 50 – avhengig av hvilken aldersgruppe som er med på leken. Når en av deltakerne blir funnet må ‘den som står’ løpe til boksen og ropet «Stine er funnet» (navnet på den som er funnet). Hvis en av de som ikke er funnet rekker bort til boksen, sparker den og sier «boksen går!», frigjør det alle deltakerne som er fanget – og de kan gjemme seg på nytt igjen. Leken er over når alle er funnet, eller når de vil bytte hvem som skal ‘stå’.
 • Hvorfor det er gøy? Lekte du boksen går når du var liten? Hvis du ikke gjorde det, så gikk du virkelig glipp av noe! Det er spennende, gøy, frustrerende og gir utrolig mye glede inni barnet du har i deg. Så hiv deg med og finn selv ut hvor utrolig artig det er.

5. Sekkeløp

Tre barn i hver sin sekk som driver uteleken sekkeløp på en åker
Striesekker er typiske sekker å bruke til sekkeløp, men du kan også bruke søppelsekker.

Sekkeløp er en konkurranse der deltakerne hopper i sekker mot mål. Det er en morsom og utfordrende aktivitet som alltid fører til mye latter og tung pust. Denne uteleken brukes ofte i barnebursdager og på skolearrangementer som 17. mai og sommeravslutning.

 • Du trenger: Like mange sekker som det er deltakere som vil bli med. En start-strek og en mål-strek. Du velger lengden!
 • Hva går det ut på? Førstemann i mål vinner! Heia, heia!
 • Hvorfor det er gøy: Sekkeløp er en utfordrende og hysterisk morsom aktivitet som alltid får folk til å le. Det er en flott aktivitet for barnebursdager, skolearrangementer eller familiefester. Bli med på moroa og hopp deg til seier!

6 stk striesekker til sekkeløp

Striesekker til sekkeløp for seks personer
 • 6 sekker
 • Perfekt til uteleker og 17-mai
 • Str. 87 x 47 cm
 • Oppbevaringsbag med håndtak følger med

6. Vannballongkrig

3 jenter holder vannballong fylt med vann og klar for vannballongkrig

Vannballongkrig er en sommerfavoritt der man kaster vannballonger på hverandre. Det er perfekt for varme dager og hvis vannballongen er fylt med iskaldt vann kan du få en avkjølende opplevelse når den sprekker idet den treffer deg. En undersøkelse viser at 80 % av barn elsker vannballongkrig på sommeren. Det er en perfekt utelek for varme dager!

 • Hva trenger du? Vannballonger og en praktisk pumpe til å fylle dem med vann.
 • Slik gjør du: Fyll opp vannballongene med varmt eller lunkent vann og kast vannballonger på hverandre. Gjør det gjerne om til en skikkelig vannballong-krig og tell til ti mens dere løper i hver deres retning. Deretter springer dere mot hverandre og får poeng for hver ballong som treffer. Vannballongkrig er en sommerfavoritt der man kaster vannballonger på hverandre. Alt du trenger er vannballonger og en varm dag!
 • Hvorfor det er gøy? De er perfekte for varme dager og vil avkjøle deg fra den stekende solen. Det er en aktivitet som alltid får alle til å le og ha det gøy sammen.

7. Natursti

Familie på natursti i solkskinn på åpen eng i enden av et skogholt.
Å gå en natursti er en utelek som kan lære barn mye om naturen samtidig som de koser seg på tur.

Natursti kan gjøres på forskjellige måter, og ofte finnes det ulike lokale arrangementer hvor frivillige organisasjoner har laget natursti for barn og familier. Men om det tilbudet ikke finnes, kan du lage en egen natursti! Lag en sti eller løype som inneholder ulike poster og oppgaver for hele familien. Det vil kombinere læring med aktivitet og forundring og sørge for en gøyal dag ute i finværet!

 • Hva trenger du? Her kan det være lurt med en blyant til hver, samt en notatblokk så de kan besvare oppgavene underveis. Natursti er en sti med ulike poster og oppgaver for hele familien. Postene kan inneholde spørsmål om naturen, fysiske utfordringer eller små skatter.
 • Forslag til 10 spørsmål og oppgaver du kan bruke på natursti:
  • 1. Spørsmål: Hva er Norges nasjonalfugl?
   • Svar: Fossekall
  • 2. Spørsmål: Hvilke dyr kan du se spor etter i norsk skog? Nevn tre.
   • Svar: Elg, rådyr, hjort, rev, ulv, m.fl.
  • 3. Oppgave: Finn blader/nåler fra et tre i nærheten og skriv ned navnet på det. Behold bladet.
  • 4. Spørsmål: Hva er forskjellen mellom furu og gran?
   • Svar: Furu har lengre nåler som vokser i par, mens gran har korte nåler som vokser enkeltvis.
  • 5. Spørsmål: Hvorfor er maurtuer viktige for økosystemet i skogen vår?
   • Svar: Maurtuer bidrar til nedbrytning av dødt materiale og er viktige for spredning av frø.
  • 6. Oppgave: Lag et naturkunstverk. Bruk materialer fra naturen som blader, kvister, steiner og blomster til å lage et kunstverk på bakken. Ta et bilde av kunstverket før du går videre.
  • 7. Spørsmål: Nevn to av Norges nasjonalparker.
   • Svar: Rondane nasjonalpark, Dovre nasjonalpark, Hardangervidda nasjonalpark, Sør-Spitsbergen nasjonalpark, Jotunheimen nasjonalpark, Jostedalsbreen nasjonalpark, Rago nasjonalpark, Ytre Hvaler nasjonalpark, Gutulia nasjonalpark.
  • 8. Spørsmål: Hva er forskjellen på en løvetann og en hestehov?
   • Svar: Hovedsakelig stilken, hestehov har skjellete stilk, løvetannen sin er glatt og hul. Hestehov-blomsten er mindre enn løvetann-blomsten.
  • 9. Oppgave: Gå en runde i området og prøv å finne minst to forskjellige fugler. Skriv ned navnene på fuglene, eller beskriv hvordan de ser ut i størrelse og farger de har.
  • 10. Spørsmål: Hva er lav og hvor vokser det?
   • Svar: Lav er en type sopp som lever i symbiose med en eller flere organismer som driver fotosyntese (eks. grønnalger eller blågrønnbakterier). Lav finner du ofte på steder som mangler jord, og ofte ser du dem i områder som høyt til fjells og ørkenen. Døde grantrær kan ofte være heldekket i kvistlav, andre steder kan du finne at hele skogbunnen er dekket av den lyse laven. Den brer seg også over stein og fjell, og er da ofte tett klistret inntil steinen.
 • Hvorfor det er gøy? Natursti er en felles opplevelse som gir en følelse av fellesskap og glede for alle som er med. Det er en kjempefin måte for familier å tilbringe tid sammen utendørs mens de lærer om naturen.

8. Lek med kritt

To barn tegner med fargerik kritt på asfalt som en utelek.
Det er mye gøy som kan komme ut av litt kritt. Regnbuer, hus, paradis og tre-på-rad.

Med kritt kan du tegne spill som paradis, labyrinter eller kunstverk på asfalten. Det er kreativt og enkelt, og krever kun at du har noen fargerike kritt, som ofte er veldig rimelig å få tak på. Å leke med kritt er ofte en favoritt blant småbarn og gjør at du kan få utløp for kreativiteten du bærer inni deg.

 • Dette trenger du: Med kritt kan du tegne spill som paradis, labyrinter eller kunstverk på asfalten. Det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage.
 • Hvorfor det er gøy? Det er kreativt og enkelt, og krever kun fargerike kritt. Å tegne med kritt er det mange småbarn (men også ungdom og voksne) som liker, og gjør at du kan være så kreativ du bare vil. Ta med en boks kritt ut og la barna lage sine egne kunstverk på asfalten!

9. Ballspill i hagen og uteområdet

venner spiller ballspill i hagen på grønt gress
Du trenger ikke et stort uteområde for å ha det gøy med ballspill ute.

Spill som kanonball, fotball og volleyball er enkle å sette opp og gir god trening. Fotball er faktisk den mest populære sporten i Norge, med over 400.000 aktive spillere.

 • Hvilket utstyr trenger du? Ballspill du kan leke i hagen, som kanonball og fotball, er enkle å sette opp og gir god trening. Disse spillene kan spilles av både barn og voksne og du trenger bare en ball, og markører for å vise hvor målet skal være. Til volleyball trenger du helst et nett på midten av banen, og
 • Hvorfor det er gøy? Ballspill er perfekte for å få pulsen opp mens du har det gøy. De krever lite utstyr og kan settes opp hvor som helst, noe som gjør dem ideelle for spontane lekeøkter. La hele familien delta og kos dere med litt vennlig konkurranse!

10. Skattejakt

Jente leter etter skatt i naturen på skattejakt

Skattejakt går ut på å gjemme skatter rundt i hagen eller parken og la barna lete etter dem. Det er spennende og engasjerende for både barn og voksne. Skattejakt er populært i barnebursdager og familiefester.

 • Hva gjør du? Skattejakt går ut på å gjemme skatter rundt i hagen eller parken og la deltakerne lete etter dem. Skattene kan være små leker, søtsaker eller andre småting.
 • Hvorfor det er gøy? Skattejakt er spennende og engasjerende for både barn og voksne. Det er en aktivitet som stimulerer både kreativitet og nysgjerrighet. Lag et skattekart og let etter skattene med venner og familie!

Andre populære uteleker

Krokket (Croquet)

Hva er krokket? Krokket er et klassisk spill der spillerne bruker køller til å slå baller gjennom bøyler plassert på gresset.

Hvorfor det er gøy? Krokket er et avslappende spill som krever strategi og presisjon. Det er ideelt for rolige sommerdager i hagen, og gir en fin anledning til å nyte tiden sammen med familie og venner.

Hesteskokast

Hvordan gjøres det? Hesteskokast er et enkelt spill hvor spillerne kaster hestesko mot en stang i bakken.

Hvorfor det er gøy? Det er en enkel og morsom aktivitet som passer for både barn og voksne. Det krever lite utstyr og kan spilles nesten hvor som helst. Ta utfordringen og se hvem som har den beste presisjonen!

Petanque / Bocca

Hva er det? Petanque er et fransk ballspill der målet er å kaste metallkuler så nærme som mulig en liten trekule, kalt «cochonnet» eller «grisen».

Hvorfor det er gøy? Petanque er et sosialt spill som er lett å lære og passer for alle aldre. Det er perfekt for en avslappende dag i parken eller på stranden. Samle venner og familie og nyt denne klassiske franske aktiviteten!

Gigantsjakk

Hva er det? Gigantsjakk er en stor versjon av sjakk der brikkene er store nok til å stå på bakken.

Hvorfor det er gøy? Gigantsjakk kombinerer strategien i sjakk med den fysiske aktiviteten av å flytte store brikker. Inviter familie og venner til en runde gigantsjakk og se hvem som har den beste strategien!

 • Har du sjekket at utemøblene er i tipp topp stand for sommeren? Her kan du se hvordan du kan klargjøre utemøblene til nok en sesong i sommerværet.

Beste brettspill å spille på gråværsdager (2024 versjon)
Lær å grille på en proff måte. Hobbyen som er til å spise opp!
Er dine utemøbler klar for sommeren?