Tjene penger på hobbyen din

Adult hobby painting picture at home with acrylic paints

Tjene penger hjemmefra ved å selge håndverket ditt

Mange av oss drømmer om å kunne tjene penger på det vi elsker å gjøre. For enkelte er denne drømmen ikke bare en realitet, men også et levebrød. Å gjøre hobbyen din til en inntektskilde kan være en givende og spennende vei å gå.

Om du velger baking, fotografering, søm, strikking, eller smykkelaging så finnes det et marked for håndlagde og personlige produkter. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du tjene penger på hobbyen din, og hvilke regler som gjelder for å gjøre det etter boka.

Om du elsker å lage egne smykker, kan du også begynne å lage smykker for andre?

Tjene penger på hobby uten at det blir en bedrift

I Norge, som i mange andre land, kan du ikke bare begynne å selge dine produkter eller tjenester uten å ta hensyn til regelverket. Det viktigste å merke seg er at når du tjener mer enn 50 000 kroner på hobbyen din innen et 12-måneders tidsrom, trer visse regler i kraft:

  1. Bokføringsplikt: Du må føre regnskap i henhold til bokføringsloven. Dette innebærer at alle inntekter og utgifter skal dokumenteres på en systematisk måte.
  2. Næringsspesifikasjon: Ved å nå inntektsgrensen på 50 000 kroner, må du også levere en næringsspesifikasjon. Dette er detaljer om næringsinntekten din som skal rapporteres til skattemyndighetene.
  3. Enkeltpersonforetak eller Aksjeselskap: Det kan være fordelaktig å opprette et enkeltpersonforetak eller et aksjeselskap for å håndtere økonomien i den voksende virksomheten din.

Det vil altså si at så lenge du tjener mindre enn 50 000 kroner på hobbyen din, trenger du ikke skatte av inntekten. Hos enkeltpersonforetak.no kan du lese mer om hvordan du kan gå fra hobby til bedrift.

Tjene penger på å sy

Kvinnehender som syr lyserosa stoff på symaskinen og kan tjene penger på det.
Liker du å sy til barna dine? Har du tenkt på at du kan tjene penger på å sy til andres barn også?

Sykunsten åpner for en verden av muligheter. Markedet for håndlagde klær og tilbehør vokser, da mange i Norge verdsetter det unike preget og kvaliteten som følger med et håndlaget produkt. Her er noen tips:

  • Personlige plagg: Selg håndlagde klær du har sydd. Dette kan være alt fra kjoler, babyklær og tøybleier, til dressjakker. Personlige klær appellerer til kunder som ønsker seg noe som er spesielt og unikt som ingen andre har.
  • Hjemmeinnredning: Produkter som putetrekk, gardiner og sengetøy er populært. Hjemmeinnredning som viser til de nyeste trendene eller som tilbyr en klassisk stil, kan tiltrekke seg mange potensielle kunder.
  • Reparasjoner og tilpasninger: Tilby tjenester som å reparere eller tilpasse klær. Hvis du er god bak symaskinen er dette noe som ofte sprer seg på folkemunne. Dette er en flott måte å hjelpe folk å bevare klærne sine på, og er også miljøvennlig.

Strikk på bestilling og tjen penger

Håndstrikkede klær og produkter har det alltid vært høy etterspørsel for. Og med den økende bevisstheten rundt bærekraftige produkter, har interessen bare økt. Om du er så heldig å innehar gaven av å kunne strikke, så er det penger å tjene på det. Her er tips til noen strikkede produkter du kan tjene penger på:

  • Håndstrikkede klær: Markedet for håndstrikkede gensere, luer, skjerf og votter er robust, og du kan tilby kundetilpassede størrelser eller farger.
  • Baby- og barneklær: Strikkede babyklær og leker er svært populære, spesielt som gaver.
  • Strikkeoppskrifter: Hvis du er kreativ, kan du designe og selge dine egne strikkeoppskrifter.
Kvinnehender som strikker med strikkepinner med oransj garn og stearinlys i forgrunnen
Om du vil kan du kombinere strikking og entreprenørskap så du tjener penger for jobben du gjør.

Fotografering som hobbyvirksomhet kan gi penger i kassa

Har du fotografering som hobby kan det gi deg flere muligheter om du ønsker å omsette din kreative lidenskap til en inntektsgivende virksomhet. Eller om du vil tjene opptil 50 000 skattefrie kroner i året, så er dette en flott mulighet. Her er noen konkrete måter du kan utforske og utvide din fotograferingshobby:

  1. Portrettfotografering:
    Du kan spesialisere deg i å ta bilder av enkeltpersoner eller grupper. Dette kan omfatte alt fra barn og familieportretter til profesjonelle headshots for næringslivsprofiler. For å skille deg ut, kan du utvikle en unik stil eller tilby en spesiell opplevelsespakke for fotoshoots.
  2. Arrangementfotografering:
    Dette kan være brylluper, bedriftsarrangement, konserter eller festivaler. Eventfotografering er ofte godt betalt og kan gi en jevn strøm av arbeid, spesielt i høysesonger for ulike eventer.
  3. Produktfotografering:
    Netthandel har økt etterspørselen etter profesjonelle produktbilder. Du kan jobbe direkte med produsenter eller e-handelsbedrifter for å lage bilder som hjelper dem å selge deres varer på nett.
  4. Kunstfotografering:
    For dem med en mer kunstnerisk tilnærming, kan du selge arbeidet ditt som kunst gjennom gallerier på nett. Dette krever ofte en sterk personlig visjon og en unik stemme som fotograf.
  5. Fotokurs og workshops:
    Hvis du har mye kunnskap og erfaring, kan du tilby kurs eller workshops. Dette kan være på nett gjennom plattformer som Fraxx, eller personlig for lokalbefolkningen eller fotoklubber.
  6. Fotoblogging eller vlogging:
    Start en blogg eller vlog der du deler din kunnskap om fotografering, utstyr anmeldelser, eller bak-scenen fra dine fotoprosjekter. Monetisering kan komme gjennom annonser, sponsede innlegg eller affiliate markedsføring.
  7. Fotoutskrifter og fotobøker:
    Selg utskrifter av dine beste bilder eller sett sammen fotobøker. Dette kan være spesielt populært for landskaps- eller naturfotografer.
Mann som skriver på Remarkable og noterer ned med et fotoapparat i forgrunnen.
Som hobbyfotograf kan du avbilde mange nydelige øyeblikk. Hvorfor ikke tjene på dem også?

Tips til markedsføring for å selge hobbyproduktene dine

For å selge produktene dine, er markedsføring viktig. Bruk sosiale medier til din fordel, og opprett nettside eller Facebook-side for produktene du lager.

  • Opprette nettside: Her kan du plassere inn Dette skal inkludere en portefølje av ditt arbeid, tjenestene du tilbyr, og kontaktinformasjon.
  • Facebook: Opprett en side for hobbyen din hvor du kan vise frem produktene, dele kundeanmeldelser, og holde følgerne dine oppdatert med nye kreasjoner og tilbud. Du kan også bli med i grupper og delta i diskusjonsforum som er relatert til søm og strikking. Det kan raskt gi deg en fot innenfor.
  • Nettverksbygging: Delta på lokale bedriftsarrangement, bli med i klubber som fremmer hobbyen din, og samarbeid med andre kreative fagfolk innenfor hobbynisjen din.
  • SEO: Optimaliser nettstedet for søkemotorer med riktige søkeord og søketermer. Det vil tiltrekke folk som søker etter dine produkter og tjenester på nett.

Når du har etablert en tilstedeværelse og begynt å selge, så må du huske å ha et system for å holde styr på inntekter og utgifter. Så snart du nærmer deg grensen på 50 000 kroner, må du forberede deg på å følge de norske regelverkene for bokføring og næringsinntekt som informert tidligere.

Klar for stranden? Sy eget trekk til strandstolen med mønstre!
De beste saksene for hobby: Vi tester kjøkkensaks, papirsaks og skreddersaks
Kom i gang med strikking: Den varme hobbyen